Млади и треба да греше, јер старије немамо

"Опет незрелост и глупост младог играча." Чини се да је селектор рукометне репрезентације Србије Ненад Перуничић приликом ове изјаве остао недоречен. Можда је и читава репрезентација у ствари млад играч?

Просек година нашег састава је 26, а притом најстарији играч и повратник у сениорску репрезентацију, Иван Димитријевић, није провео ни секунд на паркету, осим на загревању. Водећи се само том ставком, Хрвати су већ од почетка били у предности. У постави су константно имали бар једног искусног играча који зна како да се носи са притиском неизвесног резултата и публике. За већину српских рукометаша ово је био први "балкански дерби", који је увек пун напетости, без обзира на квалитете екипа.

С друге стране, Перуничић је млад као и његови играчи, бар у улози селектора. Када наступи "смена генерација" у националном тиму, у било ком спорту, јавност ће ретко кад бити наклоњена томе и разумети да се промене не дешавају тако брзо. Зато млади рукометаши и млад селектор треба међусобно да се подржавају. У таквом периоду стручни штаб и играчи имају само једни друге. Речи изговорене након синоћњег исхода имаће велики утицај на играча, јер је критикован док је имао државни грб на грудима, а не клупски. А није га критиковао било ко, већ рукометна легенда.

Свака дебата након нерешене утакмице има исти лајтмотив — "шта би било кад би било?". Да је напад био дужи, да је боље организовано, да је раније затражен тајм-аут, данас бисмо читали о тријумфу једне селекције без изгледних шанси над рукометном велесилом коју предводи Домагој Дувњак.

Све грешке би се занемариле. Међутим, да су улоге биле замењене и да су хрватски рукометаши извојевали победу, још више "дрвља и камења" би се осуло по нашим репрезентативцима.

Млад играч, било то фигуративно или дословно, тек треба да се гради и овакве ситуације су веома значајне. У нашој репрезентацији млади и треба да греше, јер старије и немамо. Нису један напад и једна утакмица мерило зрелости, и Перуничић то зна. Имамо младог Дејана Милосављева, који је на голу Вардара заменио Арпада Штербика и због његових сјајних партија се не примећује изостанак бившег репрезентативца Југославије.

Лазар Кукић жели да врати Ла Риоху у Лигу шампиона после две године паузе и одлучно граби ка томе. За Владимира Цупару се отимају највећи клубови данашњице, док је Вукашин Воркапић други најбољи стрелац регуларног дела Суперлиге.

А они ће се тек показати. Као што и Перуничић на крају изјаве каже — морамо више да верујемо у неке ствари.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 03. август 2024.
24° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару