Читај ми!

Силовит старт Србије

Сигуран старт наше селекције. Важна победа дошла је на старту првенства. Гранитна одбрана, сигурни Станић. С друге стране разиграна крила, неумољиви Вујин, Илић и наравно Никчевић. Све то донело је велике победе над Пољском од 22:18 (11:7). Наредни ривал наше селекције је репрезентација Данске. Меч се игра у уторак са почетком у 20.15 часова. Директан пренос РТС.

Феноменална партија Србије на старту Европског првенства, претворила се у праву демонстрацију силе над великим дужницима са претходних Светских првенстава, Пољацима 22:18 (11:7). Од првог минута, сјајна српска одбрана, практично је убила игру противника, о чему сведочи и број голова у мрежи, и вечерас одличног Дарка Станића. Силни пољски бекови, били су статисти у београдских 60 минута У нашој репрезентацији, бриљирали су сви од реда, преко сјајне одбране са Вучковићем и Манојловићем, до напада са ефикасним крилима, Никчевићем и Продановиће, те бекова, Илића, Вујина и Шешума. Разлика је ишла до плус осам (21:13), а у последњих десетак минута, „Орлови" су спустили гас и дозволили Пољацима да пристојно оду у свлачионицу.

 „Орлови" су започели меч, онако, како се само пожелети може. Жестоко, на ивици искључења у одбрани (Манојловић и Вучковић), мирно у нападу, „до гола", са одличним - смиреним Вучковићем као играчем који је разигравао Вујина и Илића и наравно, Станићем, који је већ у прва три напада „скинуо" контру Лијевском и ухватио „живу" Јашки.

Први гол пада из контре Ивана Никчевића, након добре одбране и неуспешне асистенције бекова пивоту Јурецком. На 2:0, води Марко Вујин, голом са земље, који је још једном поновио у првих девет минута. Пољаци пробијају српску одбрану преко Јурецког, тек после пет минута преко бека Јурецког (2:1). Напад Србије има ширину, седмерац над Продановићем, реализује Момир Илић и још једном диже публику у доврани на ноге.

Ни Пољаци не остају дужни, реномирана бековска постава Јурецки - Јашка - Лијевски надиграва нашу одбрану за 3:2 преко леворуког играча РНЛ-а, тек неколико тренутака након што је руку повредио стартни пивотмен, Растко Стојковић. Следе пројектили Момира Илића и Марка Вујина, а гол Рајка Продановића, позив је на делиријум у дворани, а Вента је приморан да тражи тајм-аут (6:2, 11. минут).

Пољаци се враћај у меч, након минуте предаха. Иако „Орлови" са 5 на 6 у пољу након искључења Илића, одигравају 1:1, напад стаје, а са друге стране, у пуцачку серију улази једина светла тачка у пољској репрезентацији, Михал Јурецки, који са два гола, смањује на -2 (7:5).

Меша карте Вуковић, даје шансу Чутури и Шешуму, али најбољи део игре остаје одбрана са Манојловићем и Вучковићем. Нема шута споља, нема асистенције пивоту, брзо се преноси лопта из фазе одбране у напад, 6-0 Србије је челична. Јашка је неутралисан, ништа бољи није ни Ткачик, нема лопте за крила, која су „уплашена" и када је добију. Најбољег егзекутора, „Орлови" имају у Ивану Никчевићу, који „хладан као шприцер" везује три поготка, води Србију на 9:5 у 20. минуту, а „бомба" Ненада Вучковића у последњим тренуцима напада из места са 10 метара, доноси „Орловима" +5 (10:5, 23.).

Два седмерца не реализују Илић и Вујин, а Пољаци преко 208 цм високог пивота Сипржака и након поклона, лоше бачене контре Шешума, Кучинског, смањују на 10:7, што тера Веселина Вуковића да узме тајм-аут на два минута и 40 секунди пре краја. До краја полувремена, Пољаци се губе у дуелима са челичном српском одбраном. Јурецки, Ткачик, Јашка и Лијевски, једва да успевају да добаце до „незапосленог" Дарка Станића, који са само четири одбране завршава прво полувреме, уз примљених седам голова. Још један атипичан продор Марка Вујина, који се завршава практично на левом крилу, води Србију на паузу са +4 - 11:7.

Друго полувреме отвара сјајна серија потеза Далибора Чутуре, који се нашао између Илића и Вујина. Асистира Бељанском за седмерац, постиже гол, са поготком Продановића, води „Орлове" на великих +7 у 35. минуту (14:7). Напад Пољака се распао. Оно што и дође до гола, „скида" феноменални Дарко Станић, који до 40. минута има већ шест одбрана, за две више него у првом полувремену. Ткачик даје први гол за Пољаке и 14:8, али то је тек „статистичка грешка". До великих +8 воде Марко Вујин и Момир Илић, новим пројектилима са бековских позиција - 16:8 у 39. минуту. Да ли умор српске одбране, да ли свест да се више „нема шта изгубити", покреће највећу „марку" у дресу пољске селекције, Карола Билецког.  Играч Рајн Некар Левена  постиже три гола у пет минута, користећи засићеност српске одбране. Ипак, то се не одражава на резултат. Са друге стране, бриљирају крила, Продановић и Никчевић и држе Србију на сигурних седам, осам голова (20:12, 47.).

Вуковић решава да не потроши до краја Вујина и Илића. Мењају их Станковић и Шешум, који одмах постиже гол преко омаленог Јашке за 21:13 у 50. минуту, када је већ постало јасно да Пољацима спаса нема.

Пољаци то користи да ублаже пораз и смање на за њих пристојних четири разлике, али то је било све што су им наши играчи дозволили.

Хала „Пионир"
Гледалаца - 7000
Судије: Ралуј и Сабросо (Шпанија)
Искључења: 8 минута / 6 минута
Седмерци:
ПОЉСКА: Јашка 1, Лијевски 2, Кучински 1, Ткачик 1, Биелецки 4, Вишњевски 1, Вихари девет одбрана и два седмерца, Јурецки Б, Јурецки М 3, Визомирски, Тлучински 2, Јуркиевич 1, Сипржак 1, Квиатовски, Заремба 1, Орзеховски

СРБИЈА: Марјанац једна одбрана, Шешум 1, Вујин 6, Никчевић 6, Манојловић, Тоскић, Станић 12 одбрана, Илић 4(1), Марковић, Продановић 3, Стојковић, Костадиновић, Бељански, Вучковић 1, Чутура 1, Станковић
Играч утакмице: Иван Никчевић (Србија)

Кретање резултата: 2:0 (4.) 3:2 (8.) 6:2 (12.) 7:5 (18.) 10:5 (23.) 10:7 (28.) 14:7 (35.)  17:9 (42.) 19:11 (45.) 20:12 (47.) 21:13 (51.), 22:17 (57.)

Наредни ривал Србије је селекција Данске. Меч се игра у уторак од 20.15 часова. Директан пренос је на нашем Другом програму.