Читај ми!

Почињу Олимпијске игре у Рију, Србија жели рекорд

Прве Летње олимпијске игре на тлу Јужне Америке, укупно 31. по реду, почињу ноћас у Рио де Жанеиру, уз учешће више од 11.000 спортиста из 206 националних олимпијских комитета. Пеле ипак неће упалити олимпијски пламен. Директан пренос церемоније отварања Игара можете пратити на нашем Првом програму од 1.00 час.

23.34 -  Кошаркашке репрезентативке Србије крећу на отварање Олимпијских игара. 

23.00 - Сви путеви воде на Маракану, где за два сата почиње свечана церемонија отварања Олимпијских игара. 

22.00 - Олимпијска бакља завршила је своје путешествије. Упаљена у априлу у древној Олимпији у Грчкој, бакља је завршила дугачак пут у округу Фламенго у Рио де Жанеиру.

Ипак, ту није крај, пошто ће бакља још једном бити искоришћена касније вечерас, где ће њоме бити упаљен олимпијски пламен, који ће горети током трајања 31. Олимпијских игара.

Ношење олимпијске бакље кроз Бразил било је праћено протестима локалног становништва, па је унапред предвиђена рута морала бити промењена.

18.20 - Према последњим информацијама из Бразила, легендарни фубдалер Пеле неће упалити олимпијски пламен, како је било предвиђено.

Наравно, међу њима је и Србија, са 103 такичара и жељом да се "нападне" рекордан број медаља, што, према прогнозама, не би требало да буде проблем, с обзиром на то да је досадашњи рекорд од четири медаље (злато, сребро и две бронзе) постављен пре четири године у Лондону.

Српски тим четврти пут под тим именом учествује на Играма, све је почело 1912. године у Стокхолму, а после периода у Краљевини Југославији, СФРЈ, СРЈ и СЦГ, Србија се поново као самостална држава појавила у Пекингу 2008. године.

"Ми смо дошли као тим, као фамилија, да подржимо једни друге и представимо земљу на најбољи начин. Сви овде су врхунски спортисти с феноменалним каријерама и увек су давали све од себе. Ако буду тако наставили, а сигуран сам да хоће, ово ће бити успешне Игре. Не бих да прогнозирамо, желим им да уживају и да буду здрави", рекао је на званичној конференцији за медији председник ОКС, легендарни кошаркаш Владе Дивац, освајач две сребрне олимпијске медаље током играчке каријере.

Највећи адути српског тима у Рију свакако су најбољи тенисер света Новак Ђоковић, затим светски и европски шампиони ватерполисти, атлетичарка Ивана Шпановић, кајакаши Марко Новаковић и Небојша Грујић, рвач Давор Штефанек, стрелци предвођени Иваном Максимовић и Андреом Арсовић, љубимци нације кошаркаши, кошаркашице...

"Сви смо на истом задатку и у истом тиму и узбуђени смо што ћемо се наредних неколико недеља борити за медаље. Привилегија је учествовати на ОИ, ја сам трећи пут на Играма, у Пекингу сам освојио бронзу, а у Лондону ми је измакла медаља. Једном у четири године можете да осетите јединство свих спортиста, 10.000 људи је у олимпијском селу, сви заједно једу, то је посебна ствар. Радујем се Играма, то је један од највећих циљева у години и злато би било велико достигнуће. Увек играм срцем за своју земљу, ОИ су веће од свега, део сте олимпијске породице и радујемо се да видимо како ћемо проћи", поручио је Ђоковић.

На Играма у Рију спортисти ће се такмичити у укупно 306 дисциплина, у 28 спортова, међу којима су и рагби 7, који дебитује на олимпијском турниру, и голф, повратник после 112 година, односно после 1904.

Сем у Рију, где ће се такмичење одвијати на 33 борилишта, Игре ће се одржати у још пет градова, прецизније фудбалски турнир, јер ће се утакмице играти и у Сао Паулу, Бело Оризонтеу, Салвадору, Бразилији и Манаусу.

Церемонија свечаног отварања почиње у један сат, у ноћи између петка и суботе, заставу Србије носиће Ивана Максимовић, освајачица сребрне медаље у стрељаштву пре четири године у Лондону, а већ у суботу поподне на борилишта излазе српски ватерполисти, стрелци, тенисери...

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 02. јул 2024.
19° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару