Претходница отпутовала у Рио, стрелци и кајакаши обећавају медаље

Претходница мисије Олимпијског тима Србије отпутовала је за Рио де Жанеиро, где ће се одржати Олимпијске игре. Прве путнике за Рио, са аеродрома "Никола Тесла", поздравили су потпредседник ОКС Жарко Паспаљ и генерални секретар Ђорђе Вишацки.

"Делује да је брзо прошло четири године од Лондона, али озбиљан олимпијски циклус, пуно рада и труда је уложено и ту је моменат који су и спортисти, али и сви ми жељно ишчекивали. Већ остваривање норме је велики успех за свакога ко је то успео. Свима желим пуно здравља, а сигуран сам да ће свако од спортиста урадити све што може да пружи најбоље и када буде требало буде и најбољи", рекао је Паспаљ.

Генерални секретар ОКС Ђорђе Вишацки поручио да је поносан што је Србија као мала земља дошла у позицију да има квалитетан и респектабилан тим за Олимпијске игре.

"Очекивања су највиша, али нико од нас ко је учествовао у процесу, нити било ко из народа, може да има виша очекивања од самих спортиста. На нама је сада само да их подржимо", навео је Вишацки.

Такмичарка у стрељаштву Ивана Анђушић Максимовић, која ће носити заставу Србије на свечаној церемонији отварања Игара, истакла је да је уз освајање олимпијске медаље то највећа жžеља сваког спортисте и да је јако поносна на себе што је то успела да оствари већ са 26 година.

"Не могу а да се не сетим како је то било пред Лондон и моје прве Олимпијске игре. Сада сам у завршници још једног олимпијског циклуса. Идемо за Рио да крунишемо овај четворогодишњи период јаких и тешких припрема. Надам се да ћемо у Рију исписати нове странице историје олимпизма у Србији", закључила је Ивана.

Олимпијске игре у Рију трајаће од 5. до 21. августа.

Српски стрелци: Не можемо да кажемо да смо фаворити, али... 

Српски стрелци отпутовали су у Париз, где ће у наредних седам дана обавити последње припреме за Олимпијске игре, на којима се надају освајању нових медаља.

Директор репрезентације Срећко Пејовић рекао је да је стрељачки тим Србије један од најбољих на свету, али да не жели бреме фаворита.

"Не можемо да кажемо да смо фаворити, не бих волео да имамо то бреме. Али свако од наших такмичара је спреман да се бори у финала, што значи борбе за медаљу. Очекујем велику борбу и да свако од такмичара да све од себе. Надамо се најбољем", рекао је Пејовић.

Стрељачки тим Србије имаће девет спортиста у Рију, тројицу такмичара пиштољем, двојицу пушком, као и по две такмичарке пиштољем и пушком.

Према речима Пејовића, припреме и квалификације за Рио су биле напорне. Он је истакао да му је жао што српски тим не броји 10 учесника јер је "тај број магичан у стрељаштву".

Српски стрелци ће наредних седам дана провести на припремама у Паризу, одакле ће директно путовати за Рио, где ће такмичење у том спорту трајати од 6. до 14. августа.

Андреа Арсовић је истакла да јој је велика част и изазов што ће други пут учествовати на Олимпијским играма.

"Поносна сам што ћу своју државу да представљам на најлепши начин. Припреме су биле тешке, али сам радила и више него вредно да побољшам резултате. Спремно крећемо на пут и у Рију ћу дати максимум", рекла је Арсовићева.

Бобана Величковић је навела да је пут до Рија био тежак.

"Сигурна сам да ће сви, не само стрелци дати све од себе. Свима бих пожелела срећу, целом стрељачком тиму, осталим српским спортистима. Даћемо све од себе да се из Рија вратимо са медаљама", казала је Бобана Величковић.

Дамир Микец, који ће у Рију трећи пут учествовати на Олимпијским играма, рекао је да се нада да ће се исплатити вредан рад.

"Заиста смо вредно радили. Јак смо тим, квалитетан и даћемо максимум. Надам се да ће неко да се домогне медаље, можда баш и мени буде трећа срећа", рекао је Микец.

Стеван Плетикосић је навео да су сви у стрељачком тиму "више-мање" задовољни формом.

"У овом тренутку је најважније да смо дошли до краја пута, да смо урадили све што смо зацртали и да су планови испуњени. Драго ми је да су сви у доброј форми, више-мање задовољни, остаје нам још седам дана у Паризу да то избрусимо и надам се да ће тај дијамант нашег успеха у Рију засијати пуним сјајем", рекао је Плетикосић.

Николина Молдован: Очекујте медаљу у кајаку

Кајакашица Николина Молдован рекла је да је поносна на тим који ће представљати Србију на Олимпијским играма у Рио Де Жанеиру и да јавност може да очекује медаље у њеном спорту.

"Померали смо се миц по миц и сада имамо више од 100 спортиста. Овај тим Србије је зрео за освајање много медаља у свим спортовима. Треба да будемо смирени, свако да одради свој део посла и мислим да ће Рио бити успешан", рекла је Николина Молдован.

Србија ће у Рију имати 103 такмичара у 14 спортова и покушаће да надмаши успех из Лондона, где је на Олимпијским играма пре четири године освојила четири медаље.

Николина Молдован је навела да је кајак много напредовао, пошто пре осам година у Пекингу није било посада, док сада свако од 10 српских такмичара има шансу за медаљу.

"У Лондону је било 12 такмичара и два финала. Сада имамо 10 такмичара, али свих 10 су компетентни за освајање медаље. Максимално се спремамо, здравље нас служи и сигурно ћемо бити компентентни за медаље", казала је она.

Николина Молдован ће у Рију учествовати у две дисциплине. Са Милицом Старовић такмичиће се у двоседу на 500 метара, а са Далмом Ружичић-Бенедек, Старовићевом и сестром Оливером у четвороседу на истој стази.

"Одлучили смо да променимо посаде шест недеља пред Игре, направили смо најбоље женске комбинације. Мислим да је то пун погодак, тренутно најбоље што имамо. Била би штета да то нисмо урадили јер би било, бојим се, кајања после Рија. Нема чега да се прибојавамо и да мислимо на лоше ствари", казала је Молдован.

Она је истакла да ће такмичење у кајаку бити много лакше него што је то уобичајено јер ће трајати шест дана.

"Кајакашко такмичење ће у Рију трајати шест дана и мени је то огромно олакшање јер сам све до сада веслала у три дана. Пун гас у обе дисциплине јер је привилегија да спортиста има шансу за две медаље на једним Олимпијским играма. Максимално ћу искористити ту шансу", додала је.

Према њеним речима, дубл са Милицом Старовић биће пун погодак.

"Милица и ја смо исти тип спортиста. Амбициозне смо и увек пуцамо на највише резултате. Склопиле смо се добро, ја сам брза и експлозивна, она брза и издржљива. Када будемо саставиле све коцкице, ускладиле технику, мислим да ће бити феноменално", рекла је Николина Молдован.

Како је рекла, искуство из Лондона од пре четири године ће јој много значити, пошто је сада много смиренија и може да се концентрише само на такимчење.

"Верујем да ће све бити добро. За мене је Лондон био ново искуство, које нико није могао да ми пренесе. Олимпијско село је пуно искушења, тога нисам била свесна. У Лондону сам све желела да видим и ништа да не пропустим, а сада у Рио идем тотално другачија, психички спремна", рекла је Николина Молдован.

Николина Молдован ће 15. августа у пару са Милицом Старовић имати квалификације и полуфинале трке на 500 метара, док је финале заказано за дан касније.

Српски женски четверац на 500 метара, у ком ће уз Старовићеву и Николину Молдован учествовати још Далма Ружичић-Бенедек и Оливера Молдован, учествоваће у квалификацијама 19. августа, када ће се веслати и полуфинале, док је финале 20. августа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 04. јул 2024.
17° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару