Како спортски успеси покрећу колективно расположење нације

Наши спортисти нису најбоље почели у Рију, а њихове резултате пратили су углавном емотивни коментари о потопу српског спорта. Прогнозирао се повратак без иједне медаље. Злато рвача Штефанека је променило атмосферу, а после шест медаља завладао је оптимизам. Како неколико успешних резултата наших спортиста на Олимпијским играма може да преокрене колективно расположење једне нације?

На почетку Олимпијских игара, срећа није била наклоњена нашим спортистима. А ни коментари у медијима и на друштвеним мрежама. Јадиковало се и прорицала судбина наших представника из 1912. године. Тада су се са Олимпијаде вратили без медаља.

"Мислим да је у неком социолошком смислу јако депресивно деловао пораз Новака Ђоковића који нико није очекивао, то је била наша сигурна медаља. Оно што је Американцима кошарка, нама је требао да буде тенис. То није било, па је то изазвало неку врсту депресивности", истиче новинар Зоран Пановић.

Једно злато окренуло је причу. Навија се будилник у три сата, прате спортови у којима знамо и не знамо правила. У зору су занемели критичари из фотеља, чуло се само браво.

"Сад кад наравно стижу медаље, онда креће еуфорија, то је некоректан став према спортистима. Са друге стране се показује да они спортови које ми сматрамо можда мање битним, они у неким ситуацијама кризним делују јако лековито, спасавају нас, као што је рвање, теквондо", каже Пановић.

Иако су колеге и комшије ових дана можда неиспавани, не треба да изненади њихово добро расположење, радни елан.

"Успеси подстичу нове наде, нова очекивања, нове фантазије, то подстиче свеукупну нацију или бар добар део ње и то изазива добро расположење, оно је кратког даха, али и недељу дана радовања је нешто што је добро", наводи психоаналитичар Воја Ћурчић.

И потпуно супротно оним коментарима са почетка приче који нису помогли спортистима, већ су само изазвали полемике. Ипак и те реакције разочарања, јесу донекле природне и очекиване, кажу стручњаци.

"Још више уобичајени за нашу средину, јер у нашој средини се врло подстичу емотивна реаговања. Ми смо врло склони томе, мислим да нам недостаје мало рационалности у квалификацијама и доброг и лошег", сматра Ћурчић.

Зато не би било лоше да ухватимо добар талас на спортским успесима ових дана. За неко следеће такмичење негативцима се препоручују висинске припреме - не познаје се сваки дан по јутру. Некад треба сачекати и вече.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара