Казуки Јазава – будистички свештеник и олимпијац

Олимпијске игре су прилика да свет на једном месту ужива у умешности спортиста са свих крајева планете - спортиста припадника најразличитијих култура. Међутим, чак и у овом галиматијасу различитости издвајају се појединци чије су приче толико занимљиве, па, ако желите, чак и необичне, да просто морају бити испричане.

Казуки Јазава је 27-годишњи Јапанац који у домовину жели да се врати са медаљом у кануу, тачније у слалому. Верује да ће му ментална чврстина коју је стекао помоћи у његовој намери. Јазава је, видите, будистички свештеник.

Његов уобичајени дан почиње пре зоре. Одлази на молитве и медитацију као свештеник у древном храму Зенкођи Даиканђин у Нагано префектури. Обријане главе, са дугом црном одором, он још увек учи све песме. Још увек се навикава, штавише, да по неколико сати седи на поду.

Чим сат откуца 15 часова, његове дужности се завршавају. Он се пресвлачи и хита на оближњу реку где тренира. Пре него што је постао свештеник, Јазава је био само кануиста, учесник Олимпијских игара у Лондону.

Био је девети у К1 слалому, што је рекорд за једног такмичара из Јапана, али никако није успевао да пронађе спонзоре. Тада је осетио јасну потребу да пронађе сталан посао. Мало по мало, ношен инспирацијом како каже, одлучио је да престане са такмичењем и да се посвети свештеничком позиву.

„Нисам имао намеру да балансирам две активности. Када сам почео као будистички свештеник, одлучио сам да то буде мој главни посао, а да ћу се кануом бавити у слободно време", рекао је Јазава.

Међутим, онда је Јазава освојио национални шампионат Јапана у својој дисциплини прошле године. Наставиће да се такмичи, ићи ће у Рио, гласила је одлука.

Пре овог турнира тренирао је дупло мање него уочи Лондона, али то га није спречило да машта о злату.

„Желим да урадим све што је до мене, овде, на великој позорници Олимпијских игара", рекао је Јазава, који има подршку својих старешина из храма.

Јазава наступа у недељу, око 13.30 по времену у Рио де Жанеиру (око 18.30 по средњоевропском времену).

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару