Рио, од претњи екстремиста до вируса зика

Бразил, посебно престоница Рио де Жанеиро, угостиће током Олимпијских игара око пола милиона гостију из целог света. То је велики изазов за безбедносне званичнике, јер је такозвана Исламска држава најавила нападе за време Игара. Прошлог месеца ухапшено је 12 људи осумњичених за повезаност са џихадистаима.

Страх од терористичких напада постоји код организације свих великих догађаја, попут овог. Власти у Бразилу спремне су за изазов – о безбедности учесника Олимпијских игара и посетилаца, бринуће 85.000 војних и полицијских снага. То је двоструко више него за време Игара у Лондону пре четири године.

"Имамо обавештајну групу у којој су бразилски полицајци из различитих агенција. Овде је и Интерпол са особљем које има најмодернију технологију, ту су представници америчке, француске, белгијске полиције и из других делова света. Они знају да одговоре на терористичке претње", каже Клаудио Лима Фреира из војне полиције Савезне државе Рио.

Када је Бразил изабран за домаћина Олимпијских игара 2009, то је подстакло економску експанзију земље, коју је предводио Лула де Силва. Сада је у земљи велика политичка криза, десетак политичара, међу којима и недавно смењена Дилма Русеф, суочено је са оптужбама за корупцију.

Бразилска економија је у најлошијем стању у последњих 25 година. Туристи, међутим, не обраћају пажњу на проблеме домаћина.

"Нисам забринут, јер је на улицама много војске и полиције. Домаћини су љубазни. Морате само да обратите пажњу где и са ким идете. Добро смо информисани и као у свакој земљи морате да бринете о својим стварима. Не носити готовину и слично".

Бразил има највишу стопу криминала и самоубистава. Осим о криминалу, првенствено џепарењу, посетиоци морају да брину и о вирусу зика.

Тамошњи званичници тврде да је претња од опасних инсеката близу нуле и да је у сезони било само неколико случајева.

"Купио сам три бочице препарата за заштиту од комараца и то користим сваки дан. Примио сам све потребне вакцине. Носим кратке рукаве, јер је веома топло".

Сат откуцава до почетка такмичења спортиста из целог света. Они који брину за њихову безбедност су у приправности. Надлежне службе посебно надгледају границу Бразила са Парагвајем и Аргентином, и на копну и на води. Изазов је велики - треба спречити увоз оружја и дроге и онемогућити улазак исламиста, који не крију да желе да ове Олимпијске игре доживе фијаско.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 30. јун 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару