Почињу Зимске олимпијске игре, корак напред за две Кореје?

Зимске олимпијске игре биће отворене сутра у Пјонгчангу а то ће за свет бити изузетан тренутак - на Олимпијади која се одржава у Јужној Кореји учествоваће и њихов нуклеарни ривал Северна Кореја.

Паралелно са спортским такмичењима у Пјонгчангу, удаљеном само 80 километара од добро чуване границе са Северном Корејом, одвијаће се и низ политичких догађаја иако и даље постоји несмањена нелагодност због потенцијалног нуклеарног рата у том региону, наводи АП.

Пре само више недеља Северна Кореја је претила јужном суседу ратом што чини већ дуго и упорно, од њиховог међусобног конфликта, једног од најкрвавијих у 20. веку.

Зато ће то бити нешто готово равно чуду за Јужнокорејце када буду посматрали сцене у којима је њихов демократски изабрани председник домаћин севернокорејској званичници, сестри лидера те земље Ким Џонг Уна и унуци човека који је 1950. наредио инвазију на њиховог јужног суседа.

Тако ће након деценија спора који је на махове, посебно током прошле године, изгледао да ће прерасти у још један корејски рат, сестра севернокорејског лидера, Ким Јо Џонг, сести за исти сто, током ручка за међународне госте, са јужнокорејским председником Мун Џаеином.

Ослабљене су, међутим, наде да ће Олимпијске игре помоћи у решењу напетог спора САД и Пјонгјанга око севернокорејског нуклеарног програма пошто су данас севернокорејски државни медији објавили да њихови званичници немају намеру да се сретну са америчким званичницима у Пјонгчангу, преноси Ројтерс.

У Пјонгчангу ће иначе боравити амерички потпредседник Мајк Пенс са делегацијом.

Међу спортистима из целог света на ЗОИ ће учествовати и тим Србије.

Церемонију отварања Зимских олимпијских игара можете пратити у директном преносу на Првом програму РТС-а, као и путем лајв стримига на нашем порталу, са почетком од 12.00 часова.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару