Читај ми!

Валијевој ЦАС дозволио наставак учешћа у Пекингу!

Руска клизачица Камила Валијева моћи ће да настави такмичење на Зимским олимпијским играма у Пекингу, пошто је такву одлуку донео Суд за спортску арбитражу (ЦАС). Валијева, која је већ освојила једну златну медаљу у кинеској престоници, чекала је одлуку суда јер је пала на допинг тесту пре више од месец дана.

Она је непосредно након што је са Русијом освојила екипно такмичење у уметничком клизању суспендована због позитивног теста на триметазидин, урађеног 25. децембра 2021. године.

У међувремену је два пута тестирана – на Европском првенству у Талину, где је доминантно освојила златну медаљу, као и пред почетак Игара у Пекингу. Оба теста била су негативна.

Руска антидопинг агенција (РУСАДА) укинула је суспензију, алу су Међународни олимпијски комитет (МОК), Светска антидопинг агенција (ВАДА) и Међународна клизачка унија (ИСУ) затражили да случај оде на Суд за спортску арбитражу (ЦАС).

"Специјална комисија ЦАС је донелa одлуку у арбитражном процесу против руске уметничке клизачице Камиле Валијеве. Захтев МОК, ВАДА и ИСУ је одбијен", наведено је у саопштењу.

Одлука је стигла само дан пре наступа петнаестогодишњакиње у појединачној конкуренцији, где је највећи фаворит за злато и у кратком програму.

ЦАС је у образложењу истакао да Камила има статус "заштићене особе" према кодексу ВАДА због својих година.

Такође, наведено је да Валијева није била позитивна на тесту у Пекингу и да би јој суспензија на Играма нанела "непоправљиву штету у овим околностима".

Осврћући се на чињеницу да резултат истраге о позитивном тесту 25. децембра није пријављен до 8. фебруара – након што се такмичила и освојила злато у екипном такмичењу у Пекингу – ЦАС је саопштио да постоје "озбиљни проблеми" у вези са "неблаговременим саопштавањем резултата", што је омело такмичарку да успостави правну одбрану.

Саслушање је одржано у хотелу у кинеској престоници, комисију Суда за спортску арбитражу чинила су три члана, док је и сама спортисткиња саслушана преко видео-линка.

Триметазидин је супстанца која се користи у лечењу ангине пекторис, а која је на листи забрањених због тога што јача рад срца и тиме подиже физичку ефикасност.

У покушају да потврде суспензију младој Рускињи, представници ВАДА, МОК-а и ИСУ изнели су свој случај независној комисији.

Међународни олимпијски комитет је претходно саопштио да ће прихватити сваку одлуку суда, док је ЦАС подвукао да му није затражено да испита правне последице у вези са резултатима тимског такмичења које је већ одржано и да ће "таква питања бити испитана у другим поступцима".

То значи да руски тим и Валијева још неће добити златну медаљу коју су освојили испред Сједињених Америчких Држава и Јапана, као и да би она могла да буде угрожена уколико се покрене нови поступак.

Руски олимпијски комитет, као и тим младе клизачице, а посебно тренерка Етери Тутберидзе, константно су истицали да немају сумњу у Камилину невиност.

Редовно су постављали питања зашто је требало толико времена да се објави позитиван резултат теста, сумњајући да је у питању кашњење због ковида, како је наведено у шведској лабораторији из које је стигао налаз.

Валијева ће у кратком програму наступати прва од руских такмичарки, пошто је Александра Трусова добила редни број 28, док ће Ана Шчербакова клизати одмах после ње, као двадесет  девета.

четвртак, 18. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару