Читај ми!

Пет такмичарки дисквалификовано са Игара, носиле широка одела приликом ски-скокова

Пет такмичарки у ски-скоковима дисквалификовано је са Зимских олимпијских игара у Пекингу због превеликих одела које су носиле на наступу у мешовитим тимовима. Данијела Ирашко-Столц (Аустрија), Катарина Алтаус (Немачка), Ана Один Стрем (Норвешка), Сиље Опсет (Норвешка) и Сара Таканаши (Јапан) дисквалификоване су због кршења правила о опреми за такмичење.

Споменуте такмичарке носиле су превелика одела која су им омогућавале аеродинамичку предност у односу на друге.

"Коришћена одела због којих је дошло до дисквалификације била су превелика и пружила су аеродинамичку предност спортисткињама", стоји у саопштењу Међународне скијашке федерације (ФИС) послато Си-Ен-Ену.

Према правилима ФИС-а такмичар може учествовати само у опреми која је у складу са прописима.

"Опрема је током такмичења проверавана насумично. Ако није по прописима, резултат је дисквалификација спортисте. Спортиста је одговоран за опрему коју користи", наводи се у саопштењу.

Додаје се да су све земље проверене пре почетка такмичења и "да би се гарантовале правичност и једнаке шансе током Олимпијских игара, котроле су веома прецизне и спроводе их два контролора".

"Током ових контрола, пет спортиста је дисквалификовано због коришћења одела која нису у складу са прописима. Одела су прављена ексклузивно за Олимпијске игре и нису претходно тестирана. Тестови одела понуђени су свим тимовима пре такмичења. Само је неколико тимова искористило ову могућност", закључује се уз додатак да није било протеста на одлуку о дисквалификацији.

Сара Таканаши је на друштвеним мрежама објавила емотивно извињење.

"Веома ми је жао што је шанса за освајање медаље одузета од јапанског тима. Недвосмислено је моја дисквалификација утицала на свачији живот. Иако се извиним, медаља неће бити враћена", објавила је 25-годишња Јапанка.

Она је у првој серији скочила 103 метра, што је представљало одличан почетак за њену екипу.

Међутим, како је пренео Ројтерс, одело које је носила било је два центиметра шире око бутина него што је то било дозвољено.

За разлику од ње, Немица Катарина Алтаус, која је освојила сребро у појединачној конкуренцији, била је разочарана потезом Међународне скијашке федерације.

"Радовали смо се другом такмичењу на Олимпијским играма. ФИС је то уништио својом одлуком – уништили су женске ски-скокове. Проверавана сам много пута током 11 година каријере и никада нисам била дисквалификована. Знам да је моје одело било по прописима", незадовољна је Алтаусова.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару