Услови за рад пливача неће се брзо променити

Успеси пливача на Светском првенству у Риму дају нову шансу за развој тог спорта у Србији, али услови за рад такмичара се неће брзо променити, оценио је председник Пливачког савеза Србије Душан Димитријевић.

"Пливање побољшава здравствену слику нације, са њим млади брже и боље уче. Зато би требало да се укључе и министарства здравља и просвете. У САД су израчунали да долар уложен у пливање штеди здравству скоро три долара", рекао је Димитријевић у интервјуу за Политику.

Димитријевић је признао да у ПСС немају прецизне податке о броју базена у Србији, као ни о стању тих објеката.

"Најгоре је у Београду, који и има и нема базена. Кад смо 1973. били домаћини СП било је пет сјајних објеката, а сада се то свело на Ташмајдан који има својих проблема, и Бањицу", објаснио је он.

"Држава није смела да дозволи да се запусте базени '11. април' и '25. мај'. Питање је да ли је оправдана градња нових базена, јер су ти базени, као онај нови у Лозници, у функцији само два месеца", додао је Димитријевић.

Он је казао и да би систематском акцијом требало изградити затворене базене који би били у функцији током целе године.

"Ко то треба да уради? Па нема ко осим државе. Можете за разуман новац, који сигурно није проблем држави ни у ово време економске кризе, да направите пет базена за годину дана", истакао је он.

Димитријевић је додао да је проблем и то што садашње цене за пливачке клубове и школе нису економске, а њихово повећање довело би до затварања клубова.

"Нисам оптимиста, поготово што је '11. април', и док је радио, имао проблема са температуром воде. Он је директно на топловоду, који никад није задовољио стандарде температуре у којој би деца могла да раде. Што се тиче '25. маја', поздрављам одлуку да се направи центар по светским стандардима, за највећа такмичења", закључио је Димитријевић.

На недавно завршеном СП у Риму Милорад Чавић освојио је једну златну и сребрну медаљу, Нађа Хигл такође је дошла до златног одличја, као и ватерполисти Србије.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару