Елитни спорт за пробране

Џет-ски спорт у Србији не броји више од 20 клубова са укупно педесетак регистрованих такмичара, али поделе у том спорту прете да се некада успешна водена дисциплина потпуно угаси код нас.

Ситуација у том атрактивном спорту је замршена пошто су у Министарству омладине и спорта Републике Србије уредно регистрована два, рекло би се, супротстављена савеза.

Један предводи магистар Вељко Шукало и налази се на буџету Министарства омладине и спорта, док други савез, на челу са Александром Радовановићем, сином некада прослављеног југословенског мотонаутичара Миодрага Радовановића, од ресорног министарства не прима ни динар за своје активности.

На великим такмичењима за управљачима пловила у организацији Шукала углавном се налазе странци, који возе под заставом Србије, док Радовановићев савез  практично нема могућности да изадје на међународну сцену.

Шукало је и председник Сумо савеза Србије.

У Џет-ски савезу под контролом Шукала као такмичари регистровани су Синиша Ристовић, Ласло Ваш, председник Вељко Шукало, Филип Ерчић и Мирослав Малбаша. Министарство омладине и спорта стипендира петорицу - Ристовића, Шукала, Ерчића, Малбашу и Милана Илијића, који уредно добијају месечне принадлежности.

С друге стране, Џет-ски савез Србије који води Радовановић не добија буџетска средства и нема стипендије Министарства омладине и спорта.

Мотонаутички спорт у свету контролишу две федерације - европска У.И.М. са седиштем у Монте Карлу и америчка И.Ј.С.Б.А. која седиште има негде у Калифорнији. За нашу мотонаутику је значајнија федерација у Монте Карлу, пошто окупља најјаче нације на свету и призната је од Међународног олимпијског комитета (МОК).

У мотонаутици се организују светска и европска првенства у разним класама, скутерима у седећем и стојећем положају и у фри-стајлу. Стартује се са обале, а трке се возе по 15 кругова или на време.

Од четири постојећа клуба у Србији, тренутно је најактивнији Џет-ски клуб "Мотоџет" са петнаестак чланова, који осим неговања такмичарског односа и нараштаја, током јула ће организовати прву међународну џет-ски трку у Новом Саду.

"Постојање два савеза не доноси ништа добро нашој мотонаутици и џет-ски спорту, јер средства која наш спорт добија нису правично распоређена. Савез Вељка Шукала добија новац по три основа - из буџета Министарства омладине и спорта у висини од четири милиона динара, за стипендирање такмичара и од Џет-ски савеза Београда. Радовановићев савез , међутим, од државе не добија ни динара", изјавио је Танјугу председник Џет-ски клуба "Мотоџет" Александар Кревешић.

"Наш савез је онемогућен да организује такмичење, јер колега Шукало није заинтересован да овај спорт још неко развија у Србији. То директно штети свима који стварно желе да раде у мотонаутичком спорту", каже Кревешић.

Он тврди да Шукало за међународне трке у САД и другим земљама ангажује странце да возе под заставом Србије, али да се не зна има ли ико од њих српски пасош.

"У прошлој години за Србију су у Америци наступали Ласло Стори, Ласло Ваш, Рајнер Ејднер, Дјузепе Греко, Вељко Шукало и Мајкл Продановић. Питамо се какав је интерес наше земље да финансира странце, а наша деца немају могућности да се такмиче", истакао је Кревешић.

У савезу под Радовановићевом контролом  се надају да ће Министарство омладине и спорта, као и Спортски савез Србије, имати слуха и за његове активности и да ће се неправда врло брзо исправити.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи