Металац жели у Лигу шампиона

Куглаши Металца освојили су Куп Србије победивши у финалу у Новом Саду сомборски Полет и донели прву титулу у Горњи Милановац.

Клуб који је основан 1972. и до 1994. играо под именом Tаково, ове гoдине је освoјио и четврто мeсто у Супер лиги Србије  а Урош Јагличић се окитио титулом сениорског појединачног вицешампиона Србије!

- Четири пута смо били држани вицешампиони - 2002, 2003, 2004. и 2005. и имамо и пет трећих места у лиги, али ово је, ипак, највећи успех Металца рачунајући домаћа такмичења  - каже тренер Милош Поњавић, професор који је и селектор сениорске репрезентације Србије која је лане у Немачкој постала шампин света. - Ове године је у купу играло 98 екипа, био је веома узбудљив и неизвестан и није било лако освојити титулу. Имамо и четири екипне омладинске државне титуле јер водимо рачуна да из наше школе узимамо играче за прву екипу. Мислим да смо један од највећих „извозника" младих куглаша у Србији. Како којег играча направимо, он оде на студије и - не уђе у сениорску екипу...

Највећи терет у Супер лиги Србије понели су Урош Јагличић, Милош Пауновић и Милован Пантић који су одиграли све мечеве. Један део сезоне екипа је била без Јовице Крстића, који се повредио и то је мало пореметило тим у коме су били и Зоран Голубовић, Милош Радојичић, Стефан Вучковић, Милојко Солујић и Милош Поњавић који је последњих осам година и секретар и, како каже, „девојка за све" у клубу:

-  У лиги смо изгубили неколико мечева са високим резултатима и то као гости. Недостајало је мало спортске среће, јер смо објективно морали да будемо трећи. Сада нас очекује учешће у Купу НБЦ федерације у коме играју победници националих куп такмичења и освајачи трећих места у националним лигама. Играће се у октобру у Сплиту  на Грипама и очекује се учешће  42 екипе што чини ово такмичење напорнијим и неизвеснијим у односу на друга два купа - Светски куп и Европски куп - сматра Милош Поњавић.-  Имамо богато међународно искуство, три пута смо играли у Лиги шампиона,  а у Сегедину 2003. изгубили смо меч за девет чуњева од Бамберга и нисмо ушли у плеј-оф. Оборили смо у дисцплини 200 хитаца, која је потом угашена, 5.889 чуњева што је четврти резултат свих времена у овом такмичењу! У Европском купу смо 2003. били други и то је још увек највећи успех српског мушког куглања у овом рангу. Два пута смо у овом такмичењу били четврти и једном пети.

Металац је био и остао расадник репрезентативаца. Јовица Крстић и Горан Чалуковић су 2004.  донели прву светску медаљу у Горњи Милановац, сребрну у пару! На СП у Задру 2008.  Милош Радојичић је у пару са Вилимошем Заварком освојио злато, Стефан Вучковић је био, као и Радојичић  и Солујић члан вицешампионске јуниорске репрезентације Србије коју је водио - Милош Поњавић. На СП за младе куглаше у Сарајеву 2006. Милојко Солујић је у пару са Љиљаном Релотом постао шампион света у миксу. Можда најтрофејнији српски куглаш  Арпад Антал, као члан Металца, био је други на јуниорском СП у Аугзбургу 2001.

- Свих ових успеха не би било без спонзора фабрике Металац. Имао је изузетну подршку председника Драгољуба Вукадиновића и директора Петрашина Јаковљевића, који су искрени навијачи куглаша Металаца. Надамо се да  ће клуб, који веома успешно води председник Велибор Лукић, директор Агробанке за регион, ове године коначно добити нову куглану са шест стаза. Модеран објекат нам је неопходан јер, када уђемо у Лигу шампиона,циљ нам је да  на Купу НБЦ федерације не будемо домаћини у неком другом граду.

- У историји клуба било је периода када смо играли као домаћини у другим кугланама, јер наша није била по прописима. Све то није спречавало играче старијих генерација да се оките медаљама са домаћих такмичења. Слободан Симић је, на пример, 1995. освојио прву појединачну државну титулу у Металцу, Пантић је био три пута вицешампион државе у паровима. Нешковић, Чалуковић, Антал, Никола Лаковић...доносили су омладинске медаље ... Сада очекујем да коначно изађемо из склоништа, где је сада куглана, и  да у наредној сезони јуришамо и на титулу шампиона која нам једино недостаје ... Биће то поклон фабрици Металац, граду Горњем Милановцу и нашим навијачима...

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи