У петак 19. крос РТС-а "Кроз Србију"

Традиционална атлетска манифестација крос РТС "Кроз Србију" одржаће се 15. маја у 150 општина уз учешће око 330.000 ученика основних и средњих школа, најављено је у Радио Београду.

Истовремено, жребом је одлучено да завршна Крос серија РТС буде одржена на јесен и то 19. септембра у Београду, 26. септембра у Зајечару, 3. октобра у Јагодини, 10. октобра у Лесковцу и 17. октобра у Инђији.

Знак за старт трке "Кроз Србију" из студија РТС-а у петак тачно у 10 часова даће министар просвете Жарко Обрадовић.

"Крос РТС има изузетан значај, не само зато што је најмасовнији европски крос, већ и збног чињенице да промовише спорт као битан фактор у формирању личности човека", истакао је Обрадовић на конференцији за новинаре.

Поред трке "Кроз Србију", до 13. јуна биће организована и крос такмичења деце у дијаспори, на којима ће у 16 земаља Европе и у Јапану учествовати око 5.000 дечака и девојчица.

"Око три милиона наших сународника живи у иностранству и због тога је веома важно да и они буду укључени у сва значајна културна и спортска дешавања у земљи", истакао је министар за дијаспору Срђан Срећковић.

Министар омладине и спорта Снежана Самарџић Марковић истакла је да ће држава увек давати подршку манифестацијама чији је главни циљ промоција спорта као битног део образовања.

"Влада Србије је донела Националну стратегију у којој је приоритетно место дато деци. Малишани се кроз спорт уче не само да побеђују и да губе, већ и да се до врхунских резултата може доћи пре свега радом", истакла је Самарџић Марковић.

Она је напоменула да су недавна истраживања показала да цак 80 одсто наше деце узраста између 11 и 17 година има "криву кичму, равне табане, или вишак килограма".

"То нам говори да спорту убудуће морамо да придамо много већи значај у образовању деце", рекла је ресорни министар.

Промотер Кроса РТС, један од наших најуспешнијих атлетичара у дисциплини 800 метара, Слободан Поповић, нагласио је да је ова манифестација већ стекла "снагу институције".

"Част ми је да припадам овој лепој атлетској причи, у којој је током ових 19 година учествовала права армија тркача", истакао је освајач седмог места на првенству света 1987. године у Риму.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару