Мерло остаје председник спортских новинара света

На 72. Конгресу Асоцијације спортских новинара света (АИПС) у Милану Ђани Мерло поново је изабран за председника. Италијан Мерло и његови најближи сарадници Есат Јилмаер и Хорхе Рибеиро нису имали противкандидате, па им је акламацијом потврђен мандат. Гласање за потпредседнике и чланове комисија неколико пута је понављано, због одређених недоумица и техничких проблема.

Конгресу у Милану присуствовали су делегати 109 земља, мeђу којима су били и представници Удружења спортских новинара Србије Владимир Дедић, Предраг Милинковић и Радомир Јеремић-Пири, који је кандидован за специјално признање АИПС-а.

Пре почетка електронског гласања одрганизатори нису прецизно објаснили како се гласа, па је у првом кругу, приликом избора пет потпредседника АИПС-а, било више од 40 одсто неважећих гласова. Тек након паузе и једносатног дискутовања, процедура је настављена без додатних проблема.

Потпредседници Асоцијације спортских новинара света постали су Лаине Јаносонуте (Литванија), Верникос Константинос (Грчка), Фајсал Ал Канаи (Кувајт), Николај Долгополов (Русија) и Манухер Занди (Иран). Изабрано је и осам чланова комисија.

Ново руководство АИПС-а, али и сви новинари чланови Асоцијације, трудиће се да побољшају положај и услове рада „седме силе". Бориће се против допинга, расизма, дискриминације, за већу транспарентност у спорту и слободу мишљења.

Догађај у Милану увеличале су спортске звезде Јелена Исинбајева (Русија), Сергеј Бубка (Украјина), Себастијан Коу (Велика Британија), Хавијер Занети и Марчело Липи (Италија), Јуко Аракида (Јапан)....

Италија је промовисала велика такмичења која ће се одржати на Апенинском полуострву ове и наредне године. Домаћин Олимпијских игара у Лондону 2012. представио је планове и позвао новинаре да подрже највећи планетарни спортски догађај. Прилику за промоцију градова кандидата за Олимпијске игре 2016. искористили су Чикаго, Мадрид, Рио де Жанеиро и Токио.

На састанцима Европске и Балканске асоцијације спортских новинара делегати су упознати са проблемом који имају новинари црногорског дневног листа „Дан". Три године није им омогућено да се акредитују за утакмице репрезентације, због критика које су изнели на рачун Дејана Савићевића, председника Фудбалског савеза Црне Горе. УЕПС ће о свему обавестити Фифу и упутити протест ФСЦГ.  

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару