Дивац: Меродавни само резултати

Председник Олимпијског комитета Србије (ОКС) Владе Дивац истакао је да је наша олимпијска организација кроз категоризацију спортиста препознала праве вредности и да је најважније да финансијска средства буду уложена у такмичаре на начин који ће донети резултате.

"Кроз овај систем ће се показати које спортове и таленте треба пратити. Меродавни су једино резултати који су у спорту примарни и не могу да се сакрију, нити да се постигну преко везе", нагласио је Дивац у интервјуу објављеном на званичном сајту нашег националног олимпијског комитета поводом завршетка прве године од ступања на дужност председника ОКС.

Он је напоменуо да ОКС "има позитивну повратну информацију о категоризацији од спортиста, тренера, спортских савеза и институција".

"Податак да су градски челници Београда најавили сличан пројекат на локалном нивоу пуно нам значи и показује да је наш систем прихваћен као модел функционисања", навео је Дивац.

Први човек ОКС посебно је задовољан похвалама добијеним  од челника Олимпијског комитета Сједињених Америчких Држава који су током Зимских олимпијских игара у Ванкуверу оценили да су пројекти нашег националног комитета, попут категоризације и "Каријере после спорта", пример "одличног функционисања".

"Желимо да синхронизујемо спорт и да радимо заједничким снагама са Министарством омладине и спорта, Спортским савезом Србије и локалним самоуправама", поручио је Дивац.

Некадашњи кошаркашки ас оценио је да је спорт који га је прославио пример доброг рада са младим талентима и да су наши кошаркашки тренери били познати по томе што су успели да препознају талентованог играча и да од њега развију великог аса.

"Наш циљ биће да препознамо талентоване дечаке од 14 и 15 година и да их испратимо на прави начин до краја њихове каријере. Не желимо да чекамо да се неки таленат искаже на великој сцени и постане познато спортско име пре него што ми почнемо да водимо бригу о њему", поручио је Дивац.

Он тврди да су главни предуслови за стварање врхунских спортиста одговарајућа инфраструктура и едукација тренера и додаје да су циљеви ОКС у наредном периоду оствариви, упркос негативном утицају светске економске кризе.

"Драго ми је што радим са младим сарадницима који имају пуно енергије. Мислим да сви заједно имамо снаге да спроведемо значајне пројекте и да ће се релевантни фактори у спорту прикључити заједничком подухвату", истакао је Дивац.

Према његовим речима, темељ припрема за Летње олимпијске игре у Лондону 2012. године представљаће потписивање уговора са спортистима, њиховим тренерима и гранским савезима.

"Свесни смо да је у оваквој материјалној ситуацији тешко пронаћи новац за припреме олимпијаца. Имамо, међутим, велику подршку републичке и покрајинске владе, као и спонзора који су препознали значај правих вредности", рекао је Дивац.

Оптимизам две године уочи највеће спортске манифестације он заснива на благовременом почетку припрема, током којих ће српски спортисти користити услуге престижних тренажних центара у Лидсу и Шефилду са којима је ОКС потписао меморандуме о сарадњи.

Осим почетка припрема за Игре у британској престоници, 2010. је значајна година за српски олимпијски покрет због организације Генералне скупштине Евопских олимпијских комитета, као и првих Олимијских игара младих у Сингапуру.

"Током ове године обележавамо вредан јубилеј - 100 година од оснивања Српског олимпијског клуба. Потрудићемо се да обиђемо што више места у Србији како бисмо на достојан начин обележили 100. рођендан", рекао је Дивац и најавио одржавање годишње Скупштине ОКС у Суботици.

Председник нашег националног олимпијског комитета је навео да су му утисци након завршетка Зимских олимпијских игара у Ванкуверу, "помешани" и додао да не очекује већи помак на резултатском плану од наших спортиста ни на Играма у Сочију 2014. године.

"Уколико успемо да изградимо неопходну инфраструктуру и да испратимо спортисте на прави начин, верујем да ћемо тек за Игре 2018. имати квалитетан олимпијски тим који се може надати освајању медаље", сматра Дивац.

Он је, између осталог, оценио да је мали број спортиста који су репрезентовали Србију у Ванкуверу "последица лошег наслеђа из бивше Југославије", где смо се "ослањали на резултате словеначких такмичара".

"Наши млади спортисти су у Ванкуверу дали све од себе да би постигли максимум у оквиру својих реалних могућности", истакао је Дивац, закључивши да су Канађани одлично организовали највећу светску смотру зимских спортова.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи