У суботу стартује 22. Београдски Банка Интеза маратон

У суботу стартује 22. Београдски Банка Интеза маратон који ће окупити преко 1.000 маратонаца и полумаратонаца из 40 земаља света и неколико десетина хиљада учесника у Трци задовољства, најавили су oрганизатори ове традиционалне спортске манифестације.

У оквиру Београдског маратона биће одржано и 42. Војно првенство света, уз учешће такмичара из 27 земаља.

Министар омладине и спорта Снежана Самарџић-Марковић нагласила је да је Београдски маратон више од спортског догађаја, јер у себи садржи културну, економску, туристичку и војну димензију.

"У свету смо препознатљиви управо по Београдском маратону, који нас учи да се само упорним и дуготрајним радом стиже до резултата. Овај догађај је истовремено и симбол упорности, истрајности и патриотизма", изјавила је Самарџић-Марковићева на конференцији за новинаре у градској Скупштини.

Министар одбране Драган Шутановац поздравио је учеснике оба маратона - цивилног и војног, рекавши да је било природно да се оба такмичења одрже истовремнено.

"Београд је по одлуци Међународног савета за војне спортове (ЦИСМ), који је основан 1948. године, добио организацију светског војног првенства, а сматрали смо да ће истовремено одржавање оба маратона бити изузетно атрактивно", рекао је Шутанаовац.

Министар одбране је нагласио да одржавање Војног првенства у маратону доприноси бољој сарадњи међу војскама и подсетио да се у Београду, поред маратона, одржава и ФИФА Футсал куп који је окупио репрезентације свих бивших југословенских република.

Генерални секретар ЦИСМ Михаел Ван Мајерс нагласио је да је циљ одржавања Војног првенства света у маратону "окупљање војски на спортском, уместо на бојном пољу".

Промотер Београдског маратона, четвороструки олимпијски шампион на 5.000 и 10.000 метара Финац Ласе Вирен подсетио је на време када је он побеђивао на Олимпијским играма у Минхену 1972. и у Монтреалу 1976. године.

"У тим данима новац није толико био важан. Мотивација за остваривање добрих резултата долазила је из срца", рекао је Вирен.

Рекордерка Србије у полумаратону и маратону Оливера Јевтић браниће сутра титулу у полумаратонској трци.

"Дуго сам била ван такмичарског погона. Надам се да ћу се сутра на Београдском маратону добро загрејати. Емотивно сам везана за Београд и чини ми се да ћу сутра дисати пуним плућима како бих започела поход на првенство света у Берлину крајем августа", поручила је актуелна европска вицешампионка у маратону.

Председник Београдског маратона Александар Ђорђевић истакао је да му је сваке године све већа част што је на челу овако значајне спортске манифестације.

"Када сам данас ушао у свечану салу градске Скупштине био сам импресиониран бројем униформи које сам видео на једном месту. Надам се да ће тако сутра и Београдски маратон на свет оставити снажан утисак", рекао је Ђорђевић.

Градоначелоник Београда Драган Ђилас пожелео је добродошлицу свим учесницима предстојећег Београдског маратона и 42. Војног првенства света и поручио да је српска престоница захваљујући догађајима који следе прави "град спорта".

"Београдски маратон је највећи спортски догађај који се организује у нашем главном граду. Кроз десетак дана организоваћемо у Београду и први АТП турнир, а почетком јула бићемо домаћини највеће спортске манифестације у свету ове године - Универзијаде", рекао је Ђилас.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару