Свечано отворено Светско војно првенство у маратону

Министар одбране Драган Шутановац свечано је испред Војног музеја на Калемегдану отворио Светско војно првенство у маратону које се у Београду одржава под покровитељством Међународног савета за војне спортове.

На 42. Светском војном првенству у маратону, које се одржава у суботу у оквиру Београдског маратона, учествоваће 22 такмичарке и 92 такмичара из оружаних снага са четири континента.

На свечаности отварања 42. светског војног првенства у маратону на Калемегдану, генерални секретар ЦИСМ-а Мишел Ван Мерс одликовао је министра Шутановца за посвећеност спорту и проглашио га великим официром.

Одликован је и начелник Генералштаба Војске Србије Милојe Милетић, који је проглашен великим витезом.

Министар Шутановац и генерални секретар ЦИСМ-е Ван Мерс истакли су да ће Калемегдан, који је кроз историју Србије био бојно поље, овога пута бити спортско поље на коме ће се окупити оружане снаге многих држава света.

Шутановац је навео да Светско војно првенство у маратону није само спортско такмичење него и прилика за развијање сарадње, јачање партнерства и пријатељства.

Министар Шутановац је навео да је Србија шест година чланица ЦИСМ-е и да је до сада имала запажене резултате и неколико освојених медаља на такмичењима.

На свечаности отварања хор кадета Србије отпевао је нашу химну, подигнуте су заставе Србије и ЦИСМ-е, а Културно уметничко друштво Јединство из Београда извело је сплет народних игара Србије.

На Светском војном првенству у маратону учествоваће припадници оружаних снага Албаније, Алжира, Аустрије, Белгије, Босне и Херцеговине, Канаде, Хрватске, Немачке, Еквадора, Македоније, Мађарске, Италије, Кореје, Литваније, Малте, Марока, Холандије, Пољске, Катара, Србије, Словеније, Шпаније, Турске, САД и Венецуеле.

Истовремено са Светским војним првенством у маратону биће одржано и финално такмичење у малом фудбалу.

Организатор такмичења је Министарство одбране Србије.

Прошли шампионат у војном маратону одржан је на острву Капри у Италији 2008. Мото Међународног савета за војне спортове је "пријатељство путем спорта".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару