Изабела и Сабина за РТС: Сениорску бронзану медаљу нисмо могле ни да сањамо

Стонотенисерке Србије Изабела Луполеску и Сабина Шуријан освојиле су бронзану медаљу у дублу на недавно завршеном Европском првенству у аустријском Линцу. У конкуренцији женских дублова, то је прва медаља за Србију још од 2003. године. О путу ка историјској бронзи и утисцима након завршетка првенства Европе, говориле су у Јутарњем програму.

Србија двадесет једну годину није освојила медаљу у женској конкуренцији у дублу. Изабела је почела да тренира 2004, а Сабина 2005. године. Колико им је овај податак био мотивација и да чујемо утиске из Линца?

"Овај податак стварно нисмо знале пре меча. Ми смо то тек сазнале након што смо ушле у полуфинале, али дефинитивно да смо биле јако мотивисане да уђемо у четири, поготово што смо својиле бронзану медаљу као кадеткиње у дублу, освојиле смо бронзану медаљу као јуниорке у дублу и ово је сад употпунило целу нашу причу.

Сениорска бронзана медаља је стварно нешто што нисмо могле ни да сањамо. Јесмо ми веровале да можемо, некако је то деловало као да можемо, али треба да се поклопе све коцкице", рекла је Изабела Лупулеску.

Шта треба да се деси да бисмо веровали. Сабина, ваши утисци?

"Моји утисци су феноменални и још се нису слегли, заиста, ово је огроман успех, бронзана медаља на Европском првенству. Сањала сам само о томе или смо сањале заједно и остварио се циљ", истакла је Сабина Шурјан.

Дуго сањате заједно, познајете се од малих ногу, заједно сте одрастале, заједно тренирате, већ сте постигле значајне успехе у кадетској и јуниорској конкуренцији у дублу. Да ли вас сада ова бронзана медаља у сениорској конкуренцији додатно мотивише да наставите и да идете корак даље?

"Дефинитивно нас мотивише. Био је један период када можда нисмо веровале да смо тако добар дубл. То је био период када смо почеле као кадеткиње. Али временом смо схватиле да стварно идемо заједно, да нам се уклапа игра и да треба да наставимо даље. Ово нам је дефинитивна мотивација за даље и не планирамо да се овде зауставимо. За две године је ново Европско, следеће године је Светско првенство, где ћемо играти у дублу.

Тако да, надамо се да ћемо на ОИ у Лос Анђелесу 2028. године играти у дублу. Стварно имамо велике циљеве", наставила је Изабела Лупулеску.

Навијачима је свакако драго да то чују. Рекох ја у најави – много одрицања. То су озбиљне припреме на путу до медаље, и физичке и менталне. Много тога оставите по страни, Изабела је паузирала на факултету. Знамо њену причу како се одрицала омиљених слаткиша, палачинки. Претпостављам да је слично и код вас. Како се долази до овако значајног одличија? Озбиљен рад?

"Озбиљен рад, пуно рада. Тренирам од своје шесте године, Изабела од четврте и јако је тешко. Тренирамо сваки дан, два пута дневно. Иако дуго треба тренирати и радити пуно, морамо да се одричемо од другара", додала је Сабина Шурјан.

Имају разумевање. Посебно верујем да заједно са вама прослављају ваш и Изабелин успех. Да ли је било прилике да се засладите омиљеним палачинкама након тог ригорозног режима исхране?

"Не само да волим слаткише, волим и шопинг. Одмах после освојене медаље отишле смо у 'Pandorf outlet', где сам потрошила много пара, тако да смо се вратиле се задовољне", рекла је Изабела Лупулеску.

Ви, Исабела, направили сте паузу на факултету. Сада се враћате, први испит је већ 29. октобра, кажете да сте спремни. Требало је да га положите раније, али није лако ускладити студирање са професионалним спортом.

"Мој план је био да се вратим на Факултет после Олимпијаде, али сам хтела мало да се фокусирам, после Европског првенства да фокус буде само на факултету. А хтела сам један испит да пријавим пре Европског, тј. пре турнира у Кини.

Тада је требало да летим за Кину. И видела сам да је испит у осам ујутру. И рекох – супер, идемо у осам ујутру на испит и одмах директно на аеродром јер ми је авион био негде у 12. Међутим, дан-два касније сам видела да ми се померио испит у 10. Тако да није било шансе да изађем на испит, јер не би стигла на авион", наставила је Изабела.

Није било дилеме, Сабина, шта је приоритет. Ви сте дуго професионалац и у Немачкој и у Мађарској. Да ли сте се навикли на живот професионалног спортисте?

"Јесам, навикла сам се. Ово ми је трећа година како играм у Немачкој. Пре тога сам играла у Мађарској. Навикла сам се, али је заиста тешко сваког викенда путовати, али то је наш живот", додала је Сабина.

Изабела, како је било на Олимпијским играма у Паризу? Били сте међу 16 најбољих.

"То је била моја прва Олимпијада, нисам имала нека велика очекивања, стварно сам тражила да играм најбоље што могу и да представим нашу државу у најбољем светлу, задовољна сам. Стварно су ми искуства, невероватна искуства, осећај који сам тамо доживала дефинитивно дала мотивацију и самопоуздање за ово Европско првенство. За овај резултат – 16. у појединачном, четвртфинале у миксу, наравно бронза у дублу – заслужна је Олимпијада јер ми је дала ветер у леђа", додала је Изабела.

То су управо утисци које сте поделили с нама пре него што сте кренули у Париз. Сабина, још да чујемо ваше планове. Ви се већ спремате за пут.

"Да, ја у суботу увече путујем за Оман, имамо бодовни турнир за светску ранг-листу и после нам почиње први меч у Немачкој. Играмо обе прво у Бундеслиги и први меч једна против друге", закључила је Сабина Шурјан.

Изабела Лупулесцу и Сабина Шуријан биле су гошће Јутрњег програма.

субота, 26. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи