Читај ми!

Српски параолимпијац Небојша Ђурић се повукао са ПОИ у Паризу

Српски репрезентативац у параатлетици Небојша Ђурић одлучио је после консултација са лекаром да се повуче са такмичења у бацању диска у категорији Ф56 на Играма у Паризу због проживљене трауме током претходна три дана, саопштио је председник Параолимпијског комитета Србије (ПОКС) Зоран Мићовић.

Ђурићу је пре три дана одузета сребрна медаља у бацању кугле на Играма у Паризу.

"Ђурић је наступио на атлетском такмичењу на ПОИ у Паризу на којима је хицем од 11,98 метара освојио сребрну медаљу. Одлуком судијског жирија после жалбе на реквизит који је користио, сви Небојшини резултати на овом такмичењу су поништени. Небојша је остао без медаље и пласмана. Службеници ПОКС, и ја лично, смо у сталној комуникацији са руководством Светске параатлетике, а обавили смо и разговор са председником Међународног параолимпијског комитета Ендрјуом Парсонсом у покушају да дођемо до свих записника који се тичу клупе са које је Небојша бацао куглу", навео је Мићовић.

Додао је да је клупа о којој је реч прошла све потребне контроле.

"Клупа о којој је реч је у употреби од ПОИ у Токију и Небојша се на њој до сада такмичио на два светска првенства - у Паризу 2023. и у Кобеу 2024. године када је освојио сребрну медаљу. Овај реквизит је прошао све претходне контроле током ПОИ у Паризу, као и званичну контролу непосредно пре Небојшиног наступа, и одобрен је за коришћење као потпуно исправан", додао је председник ПОКС.

Навео је да без тог одобрења клупа није могла бити изнета на борилиште.

"Шокирани смо самом одлуком да се Небојшини резултати пониште и да му се одузме медаља, а још више смо запрепашћени чињеницом да ни после дан и по од упућеног захтева да нам се доставе сви записници у вези са такмичењем, укључујући и састав судијске комисије и њихову одлуку са образложењем, ова документа нисмо добили. Очито имају проблем да бране своју одлуку о дисквалификацији Ђурића због чега нас држе у мраку. Ђурић је после консултација са лекаром нашег тима одлучио да се повуче са такмичења у бацању диска у категорији Ф56 због проживљене трауме током претходна три дана", истакао је Мићовић.

Истакао је да је Ђурић добио велику подршку са свих страна.

"Позивам јавност да подржи Ђурића и његовог тренера, бившег првака света, Милоша Зарића да остваре своја права. Имајте на уму да им је након такмичења чак уручен и званичан позив на церемонију доделе медаља. После консултација са правним тимом смо на прагу одлуке да поднесемо тужбу против Светске параатлетике", рекао је Мићовић.

На крају, Мићовић се захвалио на пордшци која је према његовим речима стигла са свих страна.

"Морам да напоменем да добијамо огромну подршку са свих страна. Како од појединаца и институција из Србије, тако и од наших колега и спортиста овде из скоро свих земаља. Посебно нам значи подршка нашег Министарства за спорт које нам је уз речи охрабрења дало и подршку, правну и сваку другу, да овај случај истерамо до краја. Параолимпијски комитет Србије је увек стајао, и стајаће, иза својих спортиста и чланова", закључује се у саопштењу Мићовића.

понедељак, 02. септембар 2024.
33° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару