Читај ми!

Аруновић: После злата на Светском купу у Минхену фокус на Олимпијским играма

Јелена Аруновић, тренер наше стрелкиње Зоране Аруновић, изјавила је да је после освојеног злата на Светском купу у Минхену фокус стављен на предстојеће Олимпијске игре у Паризу.

Зорана Аруновић постепено улази у завршну фазу припрема за четврто узастопно учешће на Олимпијским играма. Аруновићева је прва српска спортисткиња која је обезбедила олимпијску норму за Игре у Паризу и то још у септембру 2022. године, освајањем бронзе на Светском првенству у Каиру и постављањем европског рекорда.

Осим у индивидуалној конкуренцији у дисциплини ваздушни пиштољ, Зорана ће на највећој светској смотри спорта у главном граду Француске наступити и у миксу, у пару са Дамиром Микецом.

"У наредном периоду за нас ће најважнији бити квалитетан и добро синхронизован тимски рад. Јако је важно да све карике тог тимског рада буду довољно јаке, врло присно једна уз другу, да се међусобно допуњују, јер то је оно што нам је у прошлости увек доносило добре резултате. Томе смо максимално посвећене", наглашава дугогодишњи Зоранин тренер и њена рођена сестра Јелена Аруновић.

Систематичност, упоредна аналитика и детаљно планирање неки су од основних постулата у раду врхунског стручњака какав је Јелена Аруновић, која је уједно и главни ментор тренерске академије Европске стрељачке федерације. Детаљно је анализирала учешће на последња два Светска купа у Бакуу и Минхену, који су у потпуности били у служби припрема за Олимпијске игре.

"Бронзана медаља у појединачном наступу у Ђеру на Првенству Европе нам је дала велику дозу задовољства. Следећи циклус је подразумевао Баку и Минхен. У Баку смо путовале после првих великих припрема које смо спровеле у Будимпешти. Квалификације су добро прошле, Зорана се пласирала у финале шестим резултатом, али по први пут смо се сусреле са ситуацијом да је финале само дан после квалификација", додала је Јелена Аруновић.

Зорана Аруновић је завршила као осма то финале, иако је било евидентно да је спремна за веће домете.

"Све то нисмо трагично схватиле, јер смо имале јасан увид у то на чему морамо да радимо и шта доноси такав распоред наступа, који је копија онога што нас чека у Паризу", истакла је Јелена Аруновић.

Уследило је учешће на Светском купу у Минхену, где је Зорана освојила златну медаљу.

"Период између та два такмичења смо искористиле на најбољи могући начин, за врло квалитетан рад, а пре свега за проналажење одговора на све изазове којима је формат наступа обиловао. То се показало као исправно. У Минхену није било изненађења, тачно смо знале шта нас очекује и само смо се усмериле на оно што смо радиле на тренинзима. Зорана на свој, а ја на свој део посла. Било је то довољно за злато, које је освојено са великом разликом у односу на другопласирану Кинескињу, чији су резултати мера константности у овом олимпијском циклусу", додала је Јелена Аруновић.

Посебно је истакла да и њој и сестри Зорани најсјајнија медаља уз прво место на ранг листи Светске стрељачке федерације много значи на пољу самопоуздања, али и као потврда исправности одлука које су доносиле у претходном периоду.

"Посебно ме радује овај успех јер је Зорана тријумфовала на Светском купу у Минхену још 2012. године и ово нам је заиста велики подстрек. Конкуренција је увек изузетно јака, па медаље у Минхену имају већу тежину и дуго се памте", констатовала је Јелена Аруновић. Истакла је да још није познато у ком саставу ће у Паризу наступити селекције које су главни претенденти за одличја.

"Репрезентације попут Кине, Индије, Јужне Кореје или Немачке имају више опција и још нису објавиле своје саставе за Олимпијске игре. Такође, не знамо ни саставе микс тимова, јер у тако квалитетним селекцијама више стрелаца фигурира за место у тиму. До одласка у Француску учествоваћемо на турнирима у Новом Саду и Мађарској. Потом ћемо тренирати у Будимпешти, а завршне припреме ћемо одрадити у Београду", закључила је Јелена Аруновић.

уторак, 18. јун 2024.
32° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије