Читај ми!

Вучевић: Желимо да Србија што чешће буде домаћин великих спортских такмичења

Премијер Србије Милош Вучевић свечано је отворио Европско првенство у воденим спортовима које је почело у понедељак и трајаће до 23. јуна и рекао да је главни циљ да Србија буде што чешће домаћин великих спортских такмичења.

Такмичења на Европском првенству ће бити одржана на три локације у главном граду Србије - у Спортско-рекреативном центру "25. мај - Милан Гале Мушкатировић", на Ади Циганлији и у Спортском центру "Кошутњак".

"Сигуран сам да су сваки народ и свака држава посебно поносни на спортисте. Тако смо и ми поносни на све наше спортисте. Пре 51 године Београд је био домаћин Светског првенства у воденим спортовима, а сад смо, пола века касније, у олимпијској години домаћини Европског првенства", рекао је Вучевић на гала церемонији отварања.

Церемонија је почела интонирањем химне Републике Србије у извођењу Невене Божовић.

"Пред нама је изузетна спортска година, ускоро почиње и Европско првенство у фудбалу, затим и Олимпијске и Параолимпијске игре, затим следе нова такмичења, а кад већ идемо у будућност морамо да поменемо и Експо 2027. који ће бити одржан у Београду и који ће бити од изузетног значаја за нашу државу у сваком, па и спортском смислу. Желимо да Србија што чешће буде домаћин великих спортских такмичења", истакао је премијер Србије.

Београд ће 2026. године бити домаћин Европског првенства у ватерполу.

"У оквиру пројекта Експо 2027 биће изграђен и нови центар за водене спортове да бисмо могли поново да будемо домаћини великих такмичења много брже него као сад кад смо чекали пола века и да омогућимо нашим спортистима најбоље могуће услове", додао је Вучевић пред крај говора.

На свечаном отварању кратко су се обратили су се и Хусеин Ал Мусалам, председник Светске федерације водених спортова, као и Антонио Хозе Силва, председник Европске федерације водених спортова, који су истакли да су уверени да ће Србија и Град Београд бити одлични организатори Првенства Европе.

Такмичари из више од 40 земаља надметаће се на Европском првенству у четири дисциплине - пливање, уметничко пливање, скокови у воду и пливање на отвореним водама. Европски шампионат у српској престоници је уједно и последња прилика за пливаче да се квалификују за предстојеће Олимпијске игре у Паризу.

Од српских пливача олимпијску норму за сада има само Андреј Барна, као и мушка штафета на четири пута 100 метара у саставу Андреј Барна, Велимир Стјепановић, Никола Аћин и Урош Николић.

Најреалније шансе да се домогну олимпијске норме у појединачним дисциплинама имају Ања Цревар и Велимир Стјепановић. 

петак, 21. јун 2024.
34° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије