Традиционални српски мотиви на медаљама за Европско првенство у воденим спортовима

Београд ће од 10. до 23. јуна бити домаћин Европског првенства у воденим спотовима по први пут у историји, а такмичари ће се у четири дисциплине (пливање, уметничко пливање, скокови у воду и пливање на отвореним водама) борити за златна, сребрна и бронзана одличја која ће са поносом носити традиционалне српске мотиве.

Традиционални српски мотиви на медаљама за Европско првенство у воденим спортовима Традиционални српски мотиви на медаљама за Европско првенство у воденим спортовима

На предњој страни медаље пречника осам центиметара налази се званични знак Европског првенства у воденим спортовима у Београду, украшен са три тачке у бојама српске заставе израђене техником емајла.

Логотип садржи осам вијугавих линија које представљају нити српског веза, а формирајући облик правоугаоника оживљавају и слику базена.

Ивица медаље је украшена традиционалним мотивима који одражавају разноликост и богатство културе свих крајева Србије, па се тако на њој налазе орнамент чуриљњак из Пирота, орнамент крста из Призрена, орнамент ромба из Ужица, орнамент ромба са кукама са Фрушке горе и орнамент розете из централне Србије.

Сви мотиви су пажљиво одабрани у сарадњи са Етнографским музејом у Београду и Етнографским институтом САНУ.

На полеђини медаље, у средини, налази се званичан логотип такмичења са таласима на ободу.

Посебне медаље и за ветеране

Београд ће овог лета бити и домаћин и Европског првенства у воденим спортовима за мастерс категорију, које је на програму од 26. јуна до 6. јула. Осим поменутих дисциплина, ветерани ће се за медаље такмичити и у ватерполу.

Мастерс медаље су пречника шест центиметара, а од сениорских се, осим по величини, разликују и по натпису на предњој страни, на којој ће писати назив такмичења на енглеском језику.

Траке за медаље су израђене жакард техником ткања како би приближиле традиционални вез модерном добу. Тамно плава боја трака асоцира на воду и водене спортове, док је по ободу аплициран оригиналан вез са женских јелека српске народне ношње. Као и на медаљама, и на тракама се налазе три тачке у бојама српске заставе и свих пет орнамената.

За израду медаља и трака били су задужени домаћи произвођачи, с циљем да се подржи српска индустрија и тиме пружи допринос развоју локалне економије.

петак, 21. јун 2024.
35° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије