Гајић: Нови мандат доноси већи изазов и већу одговорност, Експо је чудо невиђено

Нови-стари министар спорта Зоран Гајић изјавио је да после реизбора осећа још већу одговорност него први пут када је изабран, и да му је на овај начин указано поверење и велика част те ће се заиста потрудити да помогне великој породици српског спорта.

Зоран Гајић је реизабран за министра спорта.

"Учинићемо све да још боље репрезентујемо државу Србију са једне стране, а са друге, да заједно са министарством просвете, много водимо рачуна око физичког васпитања. Да се то максимално унапреди што се тиче наставе у предшколским и школским установама", рекао је Гајић Танjугу.

Министар истиче да ће у сарадњи са Министарством здравља радити на промоцији рекреације међу свим узрастима.

"Да не буде флоскула "од седам до 77", него од рођења па до краја животног века комплетна популација буде обухваћена физичким вежбањем, нечим што се зове физичка култура, а не само врхунски спорт, медаље на Олимпијским играма, Светским и Европским првенствима. То је суштински циљ", истакао је Гајић.

У центру пажње дугог мандата биће пројекти у оквиру организације Експо 2027.

"Експо је чудо невиђено, учествовао сам од новембра 22. године кад је кренула та борба за добијање, за гласове, да кажем предизборна кампања на светском нивоу и заиста смо имали мале шансе. Међутим, све похвале највишем државном руководству, пре свега министру финансија, министарки Беговић, који су оперативино и технички ту највише поднели, наравно министарство иностраних послова, председник, где смо ми успели да победимо једну Америку. Па, ако то не ваља и не треба зашто је Америка тражила то или Шпанија, која је туристичка велесила".

Експо је развојна шанса, не само за Србију, него и за околне земље јер не можемо ми побећи од наших суседа. Без обзира које дневно-политичке проблеме с њима имали, они у дубини душе знају да имају користи од нас Срба, земље Србије, свих догађања која овде имамо, додао је министар.

"То показују и ове велике кошаркашке утакмице, где бар 20 посто људи има из окружења, долазе да гледају Звезду и Партизан. Сваки тај велики догађај и неки нови који ће се десити на Националном стадиону ће вишеструко утицати и на имиџ Србије и српског народа, на економски бољитак и тешко је то објашњавати, одговарати. То питање шта ће нам Национални стадион је на нивоу питања малог детета зашто сунце сија. Тешко је то објаснити људима који неће да схвате, али јасно је сваком човеку да је то велика ствар и да ћемо ми од тога имати велике користи".

Олимпијске игре у Паризу су "пред вратима", а министар Гајић истиче да је уверен да ће спортисти вишеструко обрадовати нацију.

"Последње што нас је обрадовало је Тибилов у Туирској, успео је Рвачки савез да има пет такмичара, што је заиста за сваку похвалу, тренутно имамо 84 члана тима, уз знак питање пливачке штафете са једним такмичерем који је неопрозно узео лек. Надамо се још стонотенисерима, веслачима, кајакашима, имамо много кандидата", рекао је Гајић.

Потом се осврнуо на одбојкаше.

"Мушка одбојкашка репрезентација треба да одигра Лигу нација, три викенда по четири утакмице, 12 утакмица где сваки резултат доноси плус или минус бодове, око 20. јуна ћемо знати, у овом тренутку су наши одбојкаши на ОИ, али имамо силне противнике, Кубу, Холандију, подсетио је министар спорта, некадашњи селектор одбојкаша. Ако одемо бићемо близу цифре од 120 спортиста, циљ је троцифрен и да нам обезбеде жељених бар 10 медаља, што је више него у Токију и мислим да је то реалан циљ", закључио је Гајић.

субота, 01. јун 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије