Читај ми!

Шест великих спортских такмичења која ишчекујемо у 2024.

Највећи спортски догађај који се с нестрпљењем очекује у 2024. години су Олимпијске игре у Паризу. Ватерполо репрезентација Србије ће већ 4. јануара отворити сезону мађународних такмичења на шампионату Европе у Хрватској. Први пут после две деценије и четири године, љубитељи фудбала у Србији имаће прилике да буду активни посматрачи Европског првенства, будући да су "орлови" изборили пласман на континентални шампионат.

Шест великих спортских такмичења која ишчекујемо у 2024. Шест великих спортских такмичења која ишчекујемо у 2024.

1. Првенство Европе у ватерполу

Европско првенство у ватерполу одржаће се у Хрватској – Дубровнику и Загребу, од 4. до 16. јануара 2024. године.

Домаћинство је додељено Израелу, али је из безбедносних разлога због израелско-палестинског сукоба шампионат Европе премештен у Хрватску, која је други пут заредом постала домаћин првенства.

Репрезентација Србије је међу најуспешнијим европским селекцијама, освојила је 22 медаље, од тога осам златних, девет сребрних и пет бронзаних. Испред је једино Мађарска са четири одличја више.

На Европском првенству у Хрватској играће 16 репрезентација распоређених у четири групе. Србија се налази у Групи Ц и играће против Немачке, Малте и Израела.

Будући да се Србија налази у другој дивизији, играће плеј-оф за четвртфинале. Дакле, прве две екипе из група Ц и Д играће доигравање против последњепласираних тимова из група А и Б.

Ватерполисти Србије су на прошлогодишњем првенству света у Јапану дошли до четвртог места, у дуелу за бронзу Шпанија је била боља.

2. Европско првенство у рукомету

Сви европски рукометни путеви воде у Немачку, где ће бити одржано континентално првенство. Градови домаћини од 10. до 28. јануара биће Диселдорф, Келн, Берлин, Хамбург, Манхајм и Минхен.

На 16. издању првенства Европе у рукомету учествоваће 24 репрезентације, међу њима и Србија, која је два пута успела да освоји и медаљу – бронзу 1996. и сребро 2012. године. 

"Орлови" ће бити у групи са Исландом, Мађарском и Црном Гором, а први дуел одиграће 12. јануара против Исланда. Последња два такмичења Србија је завршила у прелиминарној рунди.

Пропозиције такмичења налажу да по две првопласиране селекције из група А, Б и Ц прелазе у Групу 1, а тимови из Д, Е и Ф групе играће у Групи 2, касније ће пласман у полуфинале изборити по две првопласиране репрезентације.

Организатори су потврдили да ће бити оборен светски рекорд посећености рукометне утакмице са више од 50.000 гледалаца на мечу Немачке и Швајцарске 10. јануара.

3. Афрички куп нација 

Афричка фудбалска конфедерација одлучила је да се Афрички куп нација одржи од 13. јануара до 11. фебруара у Обали Слоноваче.

Првобитно је предвиђено да се турнир игра током јуна и јула 2023. године, али с обзиром на лоше временске услове, односно на кишно доба у западној Африци, одлучено је да се смотра најбољих афричких репрезентација одржи у до сада стандардном термину за то такмичење.

Овај турнир донеће кадровске проблеме европским екипама, али понајвише у енглеској Премијер лиги, будући да ће потенцијално више од 40 фудбалера из најјачег енглеског ранга пропустити неколико седмица такмичења у матичним клубовима због репрезентативних обавеза.

На Афричком купу нација ниједна репрезентација неће бити дебитант, за разлику од претходног турнира када су Kомори дебитовали и изборили осмину финала.

Kомори се за предстојећи Куп нација нису пласирали, али су Мозамбик први пут од 2010. и Замбија од 2015. године успели да пронађу место међу најбољим на континенту.

Разочарање на прошлом првенству доживели су Алжир и Гана са по једним освојеним бодом у групној фази. Нигерија такође није оправдала очекивање, након максималног учинка у групи и победе над Египтом испала је у осмини финала.

Титулу првака Африке браниће Сенегал у конкуренцији 24 селекција.

Систем надметања је исти као и на Европском првенству, где први и други уз четири најбоље трећепласиране репрезентације пролазе у осмину финала.

4. Светско дворанско првенство у атлетици

Светско атлетско дворанско првенство 2024. године одржаће се у шкотском Глазгову од 1. до 3. марта.

Глазгов је био домаћин Европског дворанског првенства 2019. године.

Ово ће бити треће велико међународно такмичење у дворани које ће се одржати на територији Велике Британије у последњих шест година пошто је Бирмингем био град домаћин Светског првенства 2018. 

Подсетимо, претходно првенство света у дворани одржано је у Београду.

Догађај у Глазгову одржаће се пет месеци пре Олимпијских игара у Паризу и биће део квалификационог процеса у атлетици за најмасовније спортско такмичење.

У Глазгову се очекује учешће до 650 такмичара из више од 130 земаља, који ће се такмичити у 26 дисциплина – 13 за мушкарце и 13 за жене. Међу такмичаркама извесно је да ће бити Ивана Шпановић и Ангелина Топић.

5. Европско првенству у фудбалу

Фудбалска репрезентација Србије играће на Европском првенству у Немачкој наредне године против селекција Енглеске, Данске и Словеније.

Биће то прво учешће националног тима на неком европском првенству после безмало четврт века и уједно први пут од осамостаљења Србије 2006. године.

Европско првенство биће одржано од 14. јуна до 14. јула 2024. у Немачкој, а титулу брани Италија, која је на претходном шампионату у финалу победила Енглеску на лондонском Вемблију.

Шампионат ће 14. јуна у Минхену отворити Немачка и Шкотска, а финале ће бити 14. јула у Берлину.

Прву утакмицу Србија ће играти против Енглеске 16. јуна у Гелзенкирхену.

Бараж мечеви за још три места на Европском првенству биће одиграни од 21. до 26. марта.

Немачка и Шпанија су по три пута били прваци Европе, Француска два пута.

6. Олимпијске игре у Паризу

Најважнији спортски догађај у 2024. години одржаће се у Француској од 26. јула до 11. августа. 

Париз ће 2024. године по трећи пут, после 1900. и 1924. године, бити домаћин Летњих олимпијских игара. Уз Лондон, 1908, 1948. и 2012. године то је једини град који ће имати прилику и част да три пута угости најбоље спортисте планете.

Осим у Паризу и предграђима, поједина такмичења попут рукомета или једрења биће одржана у другим градовима као што су Лил и Марсељ.

Укупан број спортова у којима ће се појединци и екипе надметати је 32. На Олимпијским играма у Паризу ће први пут бити одржана такмичења у брејкденсу. 

Србија је за сада остварила 50 квота, а до краја квалификационог циклуса у свим спортовима очекује се да број буде већи.

Спортских догађаја у 2024. години не мањка, а поред наведених такмичења љубитељи спорта у Србији ће по навици свакако пратити и гренд слем турнире на којима ће учествовати домаћи тенисери предвођени најбољим свих времена – Новаком Ђоковићем.

Први велики турнир, Аустралијан опен, почиње 14, а завршава се 28. јануара, а као што је познато – Ђоковић брани титулу.

петак, 17. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара