Читај ми!

Снежана Пантовић: Жене у спорту су маргинализована група

Од укупног броја регисторваних спортиста у Србији, а то је нешто више од 428 хиљада, у сениорској конкуренцији је 18 хиљада 300 жена спортисткиња или 14,24 одсто и 110 хиљада мушкараца, односно 85,76 процената.

Скоро половину олимпијских медаља последњих 12 година освојило је 14,24% спортисткиња Србије. О медијској видљивости женског спорта у Јутарњем програму РТС-а говорила је новинарка Радио Београда Снежана Пантовић.

"Жена у спорту има заиста мало и знам да по свим неким параметрима оне су маргинализована група. Први, најосновнији параметар јесте управо та видљивост. Ја сам истраживала предолимпијску 2011. годину и 1983. годину, најпознатије наше дневне листове и специјализоване спортске листове, тако смо имали лист "Спорт" и "Спортски журнал" и утврдили смо врло занимљиве ствари. 1983. године медијска видљивост женског спорта и жена у спорту била је негде око 12%, док су мушкарци били на 88", сматра Снежана Пантовић.

Додаје да популарност женског спорта стално варира.

"Већ од 2011. године тај постотак се мало повећао, па је било 18%, али морамо да знамо да је 48% од тих 18% припадало тенису зато што су тада биле на свом врхунцу спортском, Ана Ивановић и Јелена Јанковић. И то је било занимљиво да ето поново одемо у архиву Радио Београда и то је било истраживање, дакле један месец сваки дан по случајном узорку и резултати нису уопште добри с обзиром на то", истиче гошћа Јутарњег програма.

Женски спортови су 20 одсто мање покривени од мушких.

"Јесте, у праву сте. Ми смо ове године имали и заиста када се осврнемо уназад, апсолутно фантастичне успехе наших спортискиња. И од боксерке и теквондисткиње, не заборавимо Ивану Шпановић, па младу Ангелину Топић. Дакле, то је јако велико такмичење Светског првенства у атлетици. Имали смо кошаркашице на Европском првенству, имали смо и рукометашице", рекла је Пантовић.

Гошћа јутарњег програма истакла је да су жене доста запостављене у медијском писању и извештавању.

"Међутим, када се подвуче црта и када је реч о дугим текстовима, дуги текстови то су интервјуи или репортаже или дужи извештаји са неких најважнијих утакмица, било их је свега 2% у корист жена. А било је четири или пет, до шест одсто у корист жена, кратких, али то су буквално 3-4 реченице.То су биле обичне вести да тако кажем", закључила је Снежана Пантовић.

понедељак, 22. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару