Врабац Срба - маскота Универзијаде

Спортски обучен врабац Срба аутора Николе Лехоцког биће маскота 25. Универзијаде која ће у Београду бити одржана од 1. до 12. јула.

Врабац "носи" белу мајицу са логом Универзијаде и црвено-плави качкет, што представља боје Србије, док боје пера на крилу - плава, жута, црна, зелена и црвена, представљају боје континената.

Како је наведено из предузећа "Универзијада Београд 2009" врабац Срба ће се наћи на свим промотивним материјалима Универзијаде.

Око 10.000 волонтера Универзијаде гласало је и бирало између три имена за маскоту која су ушла у супер-финале.

За врапца Србу гласао је највећи проценат волонтера - 49,34 одсто, док је друго место са 41,64 одсто заузео "Цврле", а 9,02 процента гласова добио је предлог да име маскоте буде "Џивџан".

На конкурс за име маскоте 25. Универзијаде пристигло је око 1.000 предлога, а помоћ у "крштењу" врапца стигла је и из Чешке, Словачке, Француске, Америке, Македоније, Босне, Хрватске, Словеније и Јапана.

Предлози за име врапца најпре су стизали на адресе (електронску и поштанску) Универзијаде и 10 имена која су била најчешћа ушло је у ужи избор.

Око 50.000 посетилаца сајта Универзијаде током пет дана гласало је за предлог имена врапца маскоте те спортске манифестације, а у финале су ушла имена Џивџан, Цврле и Срба.

Сви спортски објекти на којима ће бити одржана такмичења на Универзијади биће санирани и оспособљени до 15. јуна, изјавио је председник Организационог комитета Универзијаде Божидар Дјелић у згради Владе Србије, где је присуствовао потписивању уговора између предузећа "Универзијада Београд 2009" и директора 41 спортског објекта.

У оспособљавање тих објеката биће, према речима Дјелића, улоззено 100 милиона динара.

Министарка за спорт и омладину Снежана Самарџић - Марковић је нагласила да је спорт добар промотер националног идентитета и да је Универзијада добра прилика да се то и потврди.

"Верујем да ће овај пројекат осветлати образ наше државе", оценила је она.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару