Форбсова листа најплаћенијих спортиста у 2023. години, Федерер зарађује и када не игра

Амерички бизнис магазин Форбс објавио је листу 10 најплаћенијих спортиста у 2023. години. Први је Кристијано Роналдо, а некадашњи тенисер Роџер Федерер налази се на претпоследњој позицији са зарадом од 95 милиона долара.

Уговори о медијским правима у спортским лигама широм света и константни прилив новца на рачуне популарних спортиста довели су до повећања плата играчима последњих година, али и блискоисточни новац "долива уље на ватру". 

Процењује се да је десет најплаћенијих спортиста на свету зарадило око 1,11 милијарди долара у последњих 12 месеци, пре опорезивања и накнада менаџерима, што је 12% више од прошлогодишњих 990 милиона долара и 5% више од пређашњег рекорда од 1,06 милијарди долара из 2018. године.

Роналдо је најплаћенији спортиста са процењеним приходом од 136.000.000 долара, што укључује 46.000.000 од плате и бонуса и деведесет милиона долара од разних маркетиншких и пословних подухвата. Светски брендови су заинтересовани за промоцију производа због Роналдове базе обожаватеља на друштвеним мрежама: он има укупно 850 милиона пратилаца на Фејсбуку, Инстаграму и Иксу (Твитеру), што га чини и најпопуларнијим спортистом на свету.

Годишња плата Лионела Месија је 65.000.000 долара, а исти прилив новца има и од разних ваниграчких активности.

Највећи део његове укупне зарада потиче од уговора са Адидасом, Бадвајзером и Пепсијем. Уговор са Socios-ом, платформом за ангажовање фанова заснованом на блокчејну која омогућава спортским и забавним организацијама да монетизују своје базе фанова, доноси му приход од око двадесет милиона долара годишње. Уједно, Меси је у октобру покренуо инвестициону фирму под називом Play time.

Федерер зарађује од имена и на рачун тениске славе

Некадашњи тениски ас Роџер Федерер налази се на деветом месту на овогодишњој листи највећих зарада са 95.100.000 долара, а готово све је инкасирао ван терена, тачније од спонзорских уговора, будући да је пре годину дана објавио крај каријере. 

Његова листа партнера остала је иста и у 2023. години. Поред тога, недавно је најавио лиценцни уговор са произвођачем наочара Oliver Peoples за бренд са својим иницијалима RF. Федерер, како истиче Форбс има значајан удео у брзорастућој швајцарској компанији за обућу On.

Кевин Дурант заокружује листу десет најплаћенијих спортиста у 2023. години са 89.100.000 долара, што је повећање од 10% у односу на дотадашњи рекорд од 80.900.000 долара из прошле године.

На листи 10 најплаћенијих спортиста света из НБА лиге је и кошаркаш Лејкерса Леброн Џејмс који заузима четврто место са 44,5 милиона долара од плате и 75 милиона долара од спонзорских уговора, а поред њега је и Стеф Кари на осмој позицији са 48,4 милиона годишње од уговора са Голден стејтом и 52 милиона долара од промоције брендова.

Из света голфа на листи су  Дастин Џонсон и Фил Микелсон, који су на шестом и седмом месту. Џонсон приходује 102 милиона од наступа на турнирима и пет милиона од спонзорстава, ситуација са Микелсоном је слична, он зарађује 104 милиона од турнира и два милиона од различитих видова промоције.

Боксер Саул Алварез, познатији као Канело зарађује укупно 110 милиона долара, од тога сто милиона у рингу, а остатак од спонзорстава.

Фудбалска звезда Килијан Мбапе остварује приход од 120 милиона долара и једини је спортиста млађи од тридесет година који се налази на листи десет најплаћенијих. Он је зарадио сто милиона долара од уговора са Пари Сен Жерменом и двадесет милиона од уговора са спонзорима.

Напомена: Форбсова листа најплаћенијих спортиста сачињена је од награда, плата и бонуса зарађених између 1. маја 2022. и 1. маја 2023. Подаци о заради ван терена су процена спонзорских уговора, накнада за појављивање у јавности и приходи од лиценцирања за период од 12 месеци који се завршава 1. маја 2023. Форбс не укључује приходе од улагања, као што су исплате камата или дивиденди, али узима у обзир исплате акција које су спортисти продали. Форбс не одбија порезе или плате менаџерима. Листа укључује спортисте активне у било ком тренутку током претходног периода од 12 месеци.

понедељак, 20. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара