Читај ми!

Маљковић за РТС: Настављамо идеју олимпизма, Јокић држи катедру српске кошарке у Америци

Још 420 дана остало је до Олимпијских игара у Паризу, а три седмице до 129 рођендана Међународног олимпијског комитета. У суботу се на трим стази у Хајд парку одржава Олимпијски дан, а тим поводим гост Јутарњег програма био је председник Олимпијског комитета Србије Божидар Маљковић.

Некада прослављени кошаркашки тренер није пропустио прилику да прокоментарише партије Николе Јокића, који са својим Денвером игра у финалу НБА лиге.

"Срби воле да не спавају, нарочито у оваквим приликама. И ја сам један од њих, а видим, док сам долазио овамо, сви имају подочњаке. Али, исплатило се. Наш човек је победио, опет трипл-дабл, опет држи катедру српске кошарке тамо у Америци. Игра невиђено, ући ће у све могуће анале светске и НБА кошарке, што његов Сомбор и његову Србију чини срећним", рекао је Маљковић.

"Када чујете Никола Јокић, помислите на човека који својим умећем, а кошарка је вештина као и сви остали спортови, има све у малом прсту. Озбиљно сумњам и да има неки уговор са Богом, али да он то не зна", нашалио се Маљковић и додао:

"Чини играче бољима, чини тренера бољим, чини град и франшизу познатијим. И увек говорим, ако се негде спорт бриближава уметности, онда је то у додавању. А он је врхунски додавач."

Олимпијски дан се 29. пут организује у нашој земљи. Намењен је читавим породицама у циљу популаризације спорта, али и олимпијског духа.

"Наш оснивач, генерал Ђукић, пре 113 година, у свом прогласу 'Боље време‘ у хотелу 'Москва' је рекао да жели д апоправи здравље српског народа олимпијским покретом, не знајући да постоји МОК, који данас има 206 земаља чланица. А Уједењене нације 193. Сви хоће да се баве спортом, да би били здрави. Огроман новац се улаже у националне екипе разних земаља. Доказ престижа једне земље, њеног суверенитета су Олимпијске игре", каже Маљковић и наставља:

"Ми идеју олимпизма желимо да наставимо. Сви знамо да је бављење спортом здраво. Генерал Ђукић каже и развијање витештва, фер-плеја, немој да радиш кад победиш оно што ти не прија кад ти други раде. Идемо по Србији, трудимо се, Олимпијски комитет озбиљно ради. Ми смо прошле године извели 30.000 дечака и девојчица на тргове, где смо им објашњавали управо различите спортове."

Маљковић сматра да основу сваког спорта чине људи, а њих је све мање.

"Тужно је да на мом Новом Београду, а скоро сам водио унуку тамо, терени стоје празни. У наше време… Не волим те приче какви смо ми били, кави сте ви, али ми нисмо имали терене. Сами смо их правили, сами смо их правили. Нема више људи. Сви клубови тада, људи су их држали на својим леђима", каже Маљковић.

Тијана Богдановић, Ивана Максимовић-Анђушић и Александар Кукољ биће промотери Олимпијског дана.

"Ради саме идентификације са врхунским спортистом је добро да дође Александар Кукољ, првак света. Да га баци, да пусти да га мали баци на под. Или да их учи теквонду Тијана, или Ивана како се постаје добар стрелац. Биће организоване трке за целе породице, појединачне, као и за хендикепиране, који имају проблема са здрављем. Најсимпатичнија је породична трка, где деда трчи, а ја не могу", рекао је Маљковић

Визу за Париз за сада су остварили Зорана Аруновић и Дамир Микец, а сви у Србији би волели да делегација на следећем Играма буде бројнија него у Токију.

"Нисам сигуран. У овом датуму, пред Токио, имали смо већ 40 и нешто квалификованих. Много очекујемо од Европских игара у Кракову, где је још једна могућност да се неко квалификује. Све је теже и теже, све је већа конкуренција. Дође клинац из Индије, узме злато у стрељаштву, дневно пуца колико год хоће и нема га више. Земље улажу много новца у организацију, али ми смо увек били борци до последњег даха", не предаје се Маљковић.

Новак Ђоковић на најбољи начин презентује нашу земљу, а тренутно наступа на Ролан Гаросу, а Маљковић је коментарисао нападе на најбољег српског тенисера.

"У разговору са многим тениерима чуо сам да је Ролан Гарос изнад свих турнира. Било је неких изјава против Новака, то се наставља и против Јокића, На великим висинама јаки ветрови дувају. Ми смо као ОК спремили потписе 40 најважнијих људи за Новака када је био затворен у Аустралији. Својим понашањем стиче неку врсту спортског имунитета. Не можете да га нападате што је написао поруку. Ако га нападате, промените врата на која куцате", завршио је председник ОКС.

Партнер Олимпијског тима Србије и у овом олимпијском циклусу је Јафа, који ће пружати подршку најбољим спортистима у припремама за Олимпијске игре у Паризу. Истовремено, Јафа ће у склопу наставка дугогодишње сарадње са Олимпијским комитетом Србије бити и генерални спонзор овогодишњег Олимпијског дана.

петак, 29. март 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво