МОК: Учешће руских и белоруских спортиста функционише упркос рату у Украјини

Председник Међународног олимпијског комитета Томас Бах изјавио је да руски и белоруски спортисти треба да се врате на такмичења као неутрални, наводећи да њихово учешће "функционише" упркос рату у Украјини.

Међународни олимпијски комитет препоручио је на седници ове организације да руским и белоруским спортистима буде дозвољено да се такмиче на спортским догађајима под неутралном заставом.

Одлука о учешћу спортиста из Русије и Белорусије на Олимпијским играма у Паризу и Зимским олимпијским играма Милано-Кортина 2026. биће донета "у одговарајуће време", наводи се у саопштењу МОК-а.

"Учешће спортиста са руским и белоруским пасошима на међународним такмичењима функционише", рекао је Бах на почетку састанка Извршног одбора МОК-а у седишту у Лозани.

Бах је истакао да се то види готово свакодневно у бројним спортовима, највише у тенису, али и у бициклизму, као и на појединим такмичењима у стоном тенису, пренео је Ројтерс.

"Видимо то у хокеју на леду, рукомету, у фудбалу и другим лигама у САД-у, али и у Европи, а видимо и на другим континентима", навео је Бах.

Он је напоменуо да се ни на једном од тих такмичења нису десили безбедносни инциденти.

"Политика не може бити део спортских такмичења"

Руси и Белоруси су се такмичили као неутрални у појединим спортовима, али је њихово присуство на неким догађајима, као што су тениски турнири, изазвало љутите реакције неких других спортиста.

"Владе, на чијој територији се одржавају такмичења, издају визе (руским и белоруским спортистима) уз врло мало изузетака, а у другим земљама чак издају и радне дозволе за ове играче и спортисте", рекао је Бах.

Десетак земаља бојкотовало је светско првенство у боксу за жене овог месеца у знак протеста због присуства спортисткиња из Русије и Белорусије.

Више од 300 мачевалаца затражило је данас у писму упућеном Баху да затражи од МОК-а да преиспита могућност да се Русија и Белорусија врате на такмичења, оцењујући да би била, како су навели, "катастрофална грешка", уколико би се спортисти из тих земаља вратили.

Групација немачких елитних спортиста "Атлетен Дојчланд" позвала је МОК да потпуно забрани руским и белоруским спортистима да се такмиче док траје рат у Украјини.

Бах је рекао да политика не може бити део спортских такмичења и да спортисти не би требало да буду кажњени због пасоша.

Нећемо моћи да смислимо решење које ће свима одговарати. Са овим ћемо можда морати да живимо", указао је Бах.

Међународни олимпијски комитет је санкционисао Русију и Белорусију након руског напада на Украјину, али сада жели да се руски и белоруски спортисти врате у све спортове и имају шансу да се квалификују за Олимпијске игре у Паризу 2024. године.

МОК је планирао за те такмичаре да кроз азијске квалификације освоје олимпијска места и препустио је међународним федерацијама да одлуче о организацији, али се суочио са препрекама, јер је Украјина запретила да ће бојкотовати такмичење у Паризу, уколико се они тамо такмиче, чак и као неутрални.

четвртак, 18. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво