Читај ми!

Рвачи Србије почели са припремама на Дивчибарама

Рвачка репрезентација Србије почела је припреме за бројне изазове који јој предстоје ове сезоне. Наше најбоље рваче у 2023. години очекује учешће на великом броју међународних турнира, а најзначајнија такмичења биће Европско првенство за сениоре у Загребу и сениорско првенство света коме ће Београд у септембру поново бити домаћин.

Српски репрезентативци већ неколико дана тренирају на Дивчибарама где ће у наредне четири недеље спровести базичне припреме.

"За разлику од претходних година, када смо базичне припреме углавном спроводили у Бугарској на Белмекену, ове године смо се определили за Дивчибаре где имамо заиата изванредне услове за тренинг. На располагању су нам рвачка сала са 3 струњаче, теретана, сауна, базен, као и стазе за трчање које се налазе у непосредној близини хотела", почиње причу селектор рвачке репрезентације Србије Милорад Докманац и додаје:

"Планирано је да се укупно одржи 51 тренинг. Највећи акценат ће бити на развоју снаге и кондиције. Неће се запоставити ни рад на струњачи, јер нас већ у фебруару очекују прва такмичења".

Селектор Докманац је истакао да је стручни штаб знатно проширен, а уз њега са нашим репрезентаивцима ради још петорица тренера: Војислав Трајковић, Ђорђе Миолски, Кристијан Фрис, Срђан Ђоковић и Далибор Перовић који је задужен за жене, док ће се први тренер Стојан Добрев због породичних обавеза касније прикључити националном тиму.

"На ове припреме је укупно позвано 26 рвача. Сви наши освајачи медаља на минулом шампионату света су овде на Дивчибарама. Има и доста младих од којих се много очекује у будућности, нарочито после Олимпијских игара у Паризу када би требало да наставе са високим нивоом резултата које су поставили садашњи сениорски репрезентативци. Из тог разлога је значајно подмађен сениорски погон нашег националног тима", констатовао је Долманац и истакао да су први пут организоване и базичне припреме за наше најбоље младе рвачице узраста од 17 до 22 године.

О плану и програму рада селектор Докманац је рекао:

"Предвиђено је доста времена за видео анализе мечева из протеклог периода. Због значајних разлика у квалитету и годинама присутних рвача, програм рада ће се прилагођавати њиховим могућностима. Искусни рвачи ће радити максимално на побољшању снаге и кондиције, док ће се млађи рвачи фокусирати на подизање нивоа технике и рад на тактици".

Међународни такмичараки програм стартује почетком фебруара првим турниром из Ранкинг серије који се бодује за светску ранг листу.

"Овај турнир се одржава у Загребу, а након тога следи турнир у Турској на којем ћемо учествовати и то у најјачем саставу. Остаје још недоумица за учешће на другом турниру из Ранкинг серије који се крајем фебруара одржава у Египту, али ћемо благовремено донети и ту одлуку".

По речима селектора Докманца главни циљ у 2023. години је сениорски шампионат света који се у септембру, други пут узастопно одржава у Београду. Овогодишњи светски шампионат уједно ће бити и први круг квалификација за Олимпијске игре у Паризу 2024. године.

"Првих пет рвача у шест тежинских категорија ће обезбедити визу за учешће на наредним Олимпијским играма. Целокупни годишњи програм рада је у потпуности посвећен овом такмичењу у Београду. На прошлом сениорском шампионату света смо освојили пет медаља, четири злата и бронзу, а сада је основни циљ да обезбедимо три, четири норме за Игре у Паризу", објашњава Докманац и додаје:

"У априлу се у Загребу одржава сениорски шампионат Европе. То нам је транзитни циљ који нема толику тежину као шампионат света и сигурно је да на то првенство нећемо ићи са превеликим амбицијама, како би форма била темпирана за септембар".

Докманац је значајно апострофирао и велику подршку које српско рвање има од стране државних институција:

"Иза свих великих успеха наших рвача пре свих стоји узорна организација Рвачког савеза Србије на челу са неуморним председником Жељком Трајковићем. Такође, треба истаћи, да за разлику од неких ранијих времена, послесбјих година рвање у Србији има велику финансијску подршку од стране Министарства спорта и Олимпијског комитета Србије. Без ове подршке наши репрезентативци не би били у могућности да дођу до ових невероватних резултата који су постигнути у последњим годинама", закључио је Докманац.

петак, 26. јул 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару