Читај ми!

НФЛ играч колабирао на утакмици: Како је Дамар Хамлин победио у утакмици живота

Играч америчког фудбала Дамар Хамлин доживео је у понедељак 2. јануара срчани удар током меча његових Бафало билса и Синсинати бенгалса. Потресна сцена из Синсинатија подсетила је на случај фудбалера Кристијана Ериксена из 2021. године. Моменат када се заборавља на спорт и све наде се гаје зарад опоравка једног младог живота. Колабирање и опоравак Хамлина главна је тема америчких медија претходне недеље.

НФЛ играч колабирао на утакмици: Како је Дамар Хамлин победио у утакмици живота НФЛ играч колабирао на утакмици: Како је Дамар Хамлин победио у утакмици живота

Болнички лежај у соби за интензивну негу Медициског центра Универзитета Синсинати. Ритмични откуцаји апарата за мерење рада срца ремете тишину. Дисаљка респиратора укључена. Пољуљане свести и минималне снаге, само једна мисао пролази кроз главу.

"Да ли смо победили?", написао је 24-годишњи болесник окружен особљем, физички онемогућен да говори.

Уследио је одговор доктора Тимотија Притса.

"Да, Дамаре, ти си победио. Победио си у утакмици живота", рекао је Притс Дамару Хамлину, око кога се читаво медицинско особље борило два дана, како би га одржало у животу.

Моменат фаталног судара

Домаћи Синсинати бенгалси и гости Бафало билси воде тесну борбу на "Пејкор" стадиону. Обема екипама са врло јаким саставима и највећим амбицијама је изузетно стало да тријумфују, како би се обезбедила друга позиција у АФЦ конференцији, самим тим лакши противник у плеј-офу који је "иза угла".

Ранинг-бек Бенгласа Ти Хигинс трчи с лоптом у рукама на средини терена, испред њега је дефанзивац Билса Дамар Хамлин. Хигинс са 193цм и 100кг свом силом удара Хамлина десним раменом у груди. Обојица падају, акција је заустављена, јер је Хигинс оборен. Устају Ти и Дамар, члан Билса секунд касније се тетура и пада на терен.

Непомично лежи после колабирања. Главни судија прекида игру, зауставља се сат и улеће медицинско особље Билса. Креће хитна интервенција и реанимација на терену. Мук међу играчима, тренерима и публиком. Долазе и амбулантна кола, те одвозе непомичног Хамлина на носилима са стадиона право у Медицински центар Универзизета Синсинати. Све то гледа Дамарова мајка, присутна на утакмици.

Док су се доктори борили за стабилизацију младог атлете, потресени саиграчи су се окупили, клекнули, загрлили се и помолили за свог сабрата. Меч је прекинут после консултација обе стране. Није се знало да ли ће се и када одиграти. Поготово јер је до краја регуларног дела сезоне остало још само једно коло. 

Кренуле су поруке подршке и бриге са свих страна. Мало је познатих спортских имена која се нису огласила на друштвеним мрежама, згранута оним што су видели. Једино важно јесте - да ли ће Дамар преживети? Да ли ће 2. јануар 2023. бити најмрачнији дан у стогодишњој историји НФЛ-а?

Борба са терена пресељена у шок-собу

Двадесет и четири сата касније уследиле су прве вести. Молитве су услишене. Дамар се невероватно брзо опоравља, чак је успео да отвори очи. Нервни систем потпуно непоремећен. Још увек је у критичном стању, али је најважније опоравити плућа, саопштили су лекари, а пренели сви значајни медији.

Наредни знак побољшања здравственог стања био је стисак шаке и додиривање присутних. Дамар може да комуницира писањем, док се чека опоравак говорног апарата. Тада је сазнао да је победио у утакмици живота, што му је саопштио доктор Притс.

За то време, НФЛ не зна шта ће са недовршеном утакмицом. Прописи су прописи. Бенгалси су у том тренутку водили 7-3, што је мала разлика у спорту где добијате шест поена за долазак до крајњег циља на противничкој страни терена. Ако се одлаже, који термин ће се наћи за поновно играње? Да ли ће се наставити од момента прекида меча (5:58 у првој четвртини) или ће се кренути "од нуле"? На крају је одлучено да се откаже дуел. Обе екипе имаће утакмицу мање у укупном скору и по томе ће се рангирати на табели са осталима. У случају да се оба тима домогну финала АФЦ конференције, меча који одређује једног учесника Супербоула, НФЛ разматра решење меча на неутралном терену.

Према последњим информацијама, Хамлин се видео позивом обратио екипи, показавши да се врло брзо опоравља и да је најгоре иза нас. Разговара са породицом и склоњена му је дисаљка.

Бафало билси су придодали Хамлинов број три на предњој страни дреса, а и остали клубови ће пронаћи начина да на мечевима последњег кола истакну поруку подршке Хамлину, те да су сви део велике НФЛ породице.

Где је граница дозвољене грубости?

Амерички фудбал спада у категорију најсуровнијих спортова са лоптом. Акција се зауставља тек кад неко буде срушен или, мање болније, изађе у аут. Мождане дисфункције, обољења и деменција код бивших играча више нису табу тема и НФЛ много улаже у превенцију таквих случајева, чак и мења правила, зарад избегавања потреса мозга и ужаснох повреде. Блажи критеријуми за свирање фаулова учинили су мечеве атрактивнијима, науштрб препознатљиве прекомерне грубости.

Колабирање Дамара Хамлина наводи челнике лиге и остале професионалне спортисте из другимх дисциплина да ставе прст на чело и запитају се где је заиста граница када физичка активност постаје опасна по људско биће и колика је цена успеха и остварене каријере.

субота, 18. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара