Читај ми!

Србија у 2022. сила у индивидуалним спортовима - појединци засенили екипе

За разлику од тимских спортова у којима протекле године репрезентативци нису постигли жељене резултате, у индивидуалним спортовима Србија се у 2022. представила као права спортска сила. Српски репрезентативци на разним пољима су долазили до медаља на светским и европским првенствима.

Србија у 2022. сила у индивидуалним спортовима - појединци засенили екипе Србија у 2022. сила у индивидуалним спортовима - појединци засенили екипе

Србија се дичи колективним успесима. Индивидуални су цењени, мада вазда у сенци. Дошло је до преокрета у 2022. години. Тимови су махом подбацили, а српске застава и химна биле су присутне на постољима великих индивидуалних такмичења.

Атлетика 

„Краљица спортова" атлетика била је у правом плану. Београд је био домаћин Светског првенства у дворани од 18. до 20. марта, окупивши планетарни „крем" у „Арени".

Општи утисак је био да је најбоље и најинтересантније светско првенство у дворани завршено спактаклом. Ивана Вулета је одбранила злато у скоку удаљ пред домаћом публиком. Не треба да се заборави и да су у Београду оборени светски рекорди у женском троскоку (Јулимар Рохас), у мушкој конкуренцији скока у вис (Арманд Дуплантис) и трке 60 метара са препонама (Грент Холовеј).

Врхунац је уследио током августа и Европског првенства у Минхену. Вулета је потврдила надмоћ новим златом, а нова, млада имена су најавила озбиљне каријере.

Најбоља јуниорка на свету у бацању копља Адриана Вилагош је сензационалним хицем у последњој серији склонила легендарну Барбару Шпотакову с друге позиције и домогла се сребра.

Ангелина Топић je тек напунила 17 година, а већ је показала о каквом се потенцијалу ради и да може да надмаши и оца Драгутина. У финалу скока у вис је била трећа са скоком од 193 сантиметара, поставши најмлађа освајачица европске медаље у историји. Пре сениорског сребра се домогла јуниорске бронзе на СП у Калију.

„Част" мушкараца одбранио је 26-огодишњи Армин Синанчевић, који се домогао другог места у бацању кугле, хицем од 21,39.

Ивана Вулета је проглашена за спортисткињу године, а Адриана Вилагош за најбољег младог спортисту Србије у 2022. години по избору ОКС-а.

Теквондо 

У теквондоу, наши репрезентативци наставили су да нижу врхунске резултате, доказујући из такмичења у такмичење да успеси Милице Мандић и Тијане Богдановић нису само плод талента и среће, него система и рада струке.

Вођени Драганом Јовићем, српски теквондо репрезентативци су се из Гвадалахаре вратили са пет светских медаља. Златом су се окитили Надица Божанић и Махди ХодабахшиАлександра Перишић се домогла сребраТијана Богдановић и Стефан Таков бронзе.

Драган Јовић проглашен је за тренера године у избору ОКС-а и трећи пут за најбољег текводно стручњака на свету.

Рвање 

На истој тој свечаности спортиста године међу мушкарцима је рвач Зураб Дануташвили, светски шампион у категорији до 87кг грчко-римским стилом на првенству одржаном у Београду од 10. до 18. септембра. Момак из Грузије је у изузетно јакој конкуренцији проглашен за спортисту године у традиционалном избору Олимпијског комитета Србије.

Није једини од српских учесника дошао до најсјајнијег одличја. На врху победничког постоља стали су Мате НемешАли Арсалан и Себастијан НађСтеван Мићић је придодао бронзу у категорији до 57кг.

Чак су и млади рвали имали велике успехе - репрезентација пионира и кадета се са Балканијаде вратила са 17 медаља. 

Стрељаштво 

Увек поуздани стрелци нису заказали ни током 2022. године. Дамир Микец је хицем у последњој серији освојио злато на Светском првенству у Каиру у дисциплини 50 метара малокалибарски пиштољ. Нажалост, велики успех није испраћен олимпијском нормом, јер је та дисциплина склоњена с програма, тако да ће Дамир наставити са борбом за Париз 2024. Првог места се Микец домогао и у завршном турниру у сезони, Купу председника, такође у Каиру. Сјајни резултати су примећени,Микец је проглашен за најбољег стрелца на свету у претходној години.

Зорана Аруновић је бриљирала са чак 13 медаља на светским такмичењимаРезултат на Светском првенству донео јој је бронзу и обезбеђену олимпијску норму. Може се рећи да је једним хицем погодила две мете. На Купу председника се окитила сребром.

Тим Србије који су чинили Миленко Себић, Милутин Стефановић и Лазар Ковачевић је попут Зоране освојио бронзу на Светском првенству.

Марко Ивановић се на Светском првенству за јуниоре домогао сребра. 

Лепа вест на крају године је именовање легендарне Јасне Шекарић са селекторку Србије за дисциплину пиштољ.

Бокс 

Али, ништа без традиционално вољене дисциплине на овим просторима - бокса. Рус Владимир Мирончиков и Јелена Јанићијевић исписали су нове странице историје овог борилачког спорта у Србији.

Мирончиков је на Светском првенству у олимпијском боксу у Београду донео нашој земљи бронзу, која се чекала 26 година, док је Јанићијевићева до истог одличја дошла на Европском првенству у Будви. Прва медаља у женској конкуренцији за Србију.

Да постоји блистава будућност доказује Сара Ћирковић, која је постала освојила злато на Светском првенству за омладинке, објединивши је са европском титулом. 

петак, 26. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару