Дивац: Доста сликања - време је за рад

Владе Дивац у интервјуу Танјугу изјавио да током четворогодишњег мандата на месту председника Олимпијског комитета Србије (ОКС) жели да допринесе заслуженом друштвеном позиционирању институције која се бави врхунским спортом у складу са начелима и духом олимпијског покрета.

"Чињеница је да сам у Олимпијској кући прекратко за дубље анализе, али довољно дуго да ми најбитније ствари буду јасније, а жеља за променом статуса олимпијског комитета у српском друштву буде императив", нагласио је први човек националног олимпијског комитета.

Тренутну позицију ОКС унутар нашег друштвеног система Дивац је упоредио са статусом било ког гранског спортског савеза, конкретно наводећи примере кошаркашке и фудбалске организације.

"Ангажоваћу се на свим пољима, како би искуство и статус олимпијских комитета у окружењу препознали и у будућности применили њихове моделе организације наше државне институције задужене за област спорта".

Освајач два сребрна олимпијска одличја са репрезентацијом Југославије сматра да ОКС заслужује да има много веће ингеренције у систему спорта Србије.

"Требало би да будемо 'капа' врхунског спорта и да младим талентима, које треба на време препознати, пружимо подршку у најранијем узрасту, а не у периоду када завршавају каријеру. Пред нама је дуг пут, идемо корак по корак, а међу првима су овогодишње Медитеранске и Зимске олимијске игре 2010.", навео је бивши спортиста, Амбасадор добре воље УНИЦЕФ-а и реализатор великог броја хуманитарних активности, уз оцену да је "баш сада право време" за његово деловање у ОКС.

Подсећајући да је основни циљ националних комитета ширење идеје олимизма и развој спорта уопште, као и представљање земље на такмичењима под патронатом Међународног олимипијског комитета (МОК), Дивац је на почетку новог олимпијског циклуса Игре у Лондону 2012. назвао "круном" рада руководства ОКС.

"Не желим да шаљем никакве негативне поруке, али ако желимо резултате у спорту и другим сферама морамо имати јасну слику шта желимо и све дефинисати законском регулативом".

Председник ОКС је нагласио неопходност успостављања система спорта у Србији кроз дефинисање Националне стратегије и, пре свега, хитно доношење Закона о спорту.

"Олимпијски комитет треба да активно учествује у предлагању, односно креирању Закона. Све се и даље врти око интереса, а ако погледамо где су они долазимо до фудбала, односно Партизана и Црвене звезде због поседовања инфраструктуре. Не смемо све 'гурати у исти пакет', јер онда то није Закон о спорту већ приватизација", тврди бивши спортиста са великим међународним искуством.

Како је додао, ОКС теба да води рачуна о олимпијском, односно врхунском спорту и морају се предупредити ситуације у којима се, све што има предзнак спортско, ставља у исти "кош".

"Након конституисања Председништва следи нам сређивање администрације у Комитету, а потом ћемо са јасним предлогом отићи у ресорно Министарство од којег очекујемо конструктивну сарадњу".

Говорећи о законској регулативи, Дивац је најавио и могућност промена правних аката унутар ОКС, попут измене Статута о начину гласања за председника те институције.

"Правила игре морају бити прецизирана и не сме бити простора за различита тумачења и недоумуце", јасан је први човек наше олимпијске организације.

Као најближе сараднике Дивац је навео новоизабраног генералног секретара Ђорђа Вишацког и потпредседнике Ивана Тодорова и Жарка Паспаља.

"Вишацки је спортиста, учесник Олимпијских игра, образовање је стекао на Берклују, млад је и пун ентузијазма. Можда, као ни ја, нема искуства, али очекујемо подршку и савете од људи који су цео живот провели у спорту попут Боре Станковића. Не мојом заслугом, али Председништво је баш онакво какво сам желео".

Међу члановима новог Председништва је 90 одсто бивших спортиста што је, тврди председник ОКС, предуслов за лакше разумевање проблематике којом се баве.

"Све функционише лакше када имате уз себе људе који размишљају на исти начин као и ви. Немам велико искуство у руковођењу, био сам четири године председник Партизана, радио неке послове за мадридски Реал и Лос Андјелес Лејкерсе, али имам визију. Знам шта спортисти очекују од институција, јер сам био на тој страни и лако ми је да препознам проблеме које могу да имају у будућности".

Један од проблема које је Дивац навео је неопходност деполитизације спорта, нагласивши да је спрега политике и спорта добродошла али само уколико се односи на подршку промоцији земље и друштва.

"Таква повезаност је позитивна и треба је подржати, али уколико спорт буде зависио од политичара онда смо у великом проблему и то због интересних сфера које су тренутно очите".

Осврнувши се на дугогодишњи рад и боравак у иностранству, Дивац је рекао да му је увек била жеља да четири слова С у српском грбу коначно у пракси "оживе" кроз заједничко деловање на решавању питања од националног значаја.

Предуслов за решавање проблема у спорту је, како тврди, финансирање програма савеза.

"По том питању сарађујемо са ресорним Министарством, имамо неколико програма које одобрава МОК и, наравно, донаторе и спонзоре. Потребна нам је помоћ друштва и у домену алтернативних начина финансирања, рецимо издвајање процента из система кладионица, лутрије...односно делатности везаних за спорт".

Свесни чињенице да се као нација у свету можемо промовисати стварањем врхунских спортиста, морамо, како додаје председник ОКС, да им омогућимо адекватне услове за рад што подразумева значајна материјална улагања.

"Све је повезано. Током мог одрастања постојале су спортске институције, систем и инфраструктура, али је задњих година то урушено па сада имамо појаву индивидуалне бриге за развој младих спортиста која потиче из круга породице. То је за похвалу, али није решење".

Са позиције на којој се налази од изборне Скупштине, одржане 24. фебруара, Дивац се осврнуо на рад пређашњег руководства ОКС, уз ограду да је "позитиван лик који увек воли да гледа само добре ствари".

"Доста доброг је учињено у претходном олимпијском циклусу, али и има и недостатака. Рецимо, лоше је то што није направљен систем препознавања, односно функционисања са савезима у циљу благовременог препознавања талената. Добро је што је претходно руководство, пре свега, било у функцији спорта, за разлику од претходника у два сазива који су били 'туристичка агенција'. Добију паре од Министарства, пошаљу спортисте на Игре и ту је био крај".

Тврдећи да је бивше руководство ОКС направило значајан помак, упркос скромном резултату од три медаље освојене у Пекингу, први човек ОКС оценио је да резултати спортиста нису увек мерило успешности читаве организације.

"Спорт је такав, накад победите - некад не дођете до циља. Моје огледало успешности биће ако обезбедим услове за тренинг и припреме олимпијаца за лондонске Игре, а онда можда буде 'кош', а можда и не", сликовито је појаснио бивши спортиста.

"Категоризације су неопходне, као и фокусирање на спортове у којима тренутно Србија има највише успеха - тенис и један од најквалитетнијих тимских спортова одбојку - али не смемо занемарити таленте без обзира на дисциплину којом се баве. Пре 20-так година у мом родном Пријепољу није постојала кошаркашка сала и многи би рекли: шта ће тамо кошарка. Морамо бити мудрији и гледати унапред".

Председник невладине, неполитичке и непрофитне спортске институције, уз очекивану енергију спортисте светског реномеа, нагласио је да конкретни послови на реализацији зацртаних циљева не могу да чекају.

"Доста сликања - време је за рад", поручио је Дивац.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару