Читај ми!

Два злата и два сребра за кајакаше Србије на Европском првенству

Два злата и два сребра, биланс је учинка српских репрезентативаца на Првенству Европе у кајаку и кануу за јуниоре и млађе сениоре 2022. које је од 23. до 26. јуна 2022. одржано у спортској оази српске престонице Ади Циганлији.

За места на победничком постољу борило су се укупно 33 нације, у 38 дисциплина у две конкуренције и преко 900 такмичара. Грб Србије бранило 11 девојака и 19 момака у 27 дисцпилина.

Финиш такмичења последњег дана шампионата Старог континента изнедрио је четири медаље у низу за младе српске асове који су својим фантастичним издањем обасјали "београдско море" и изазвали ерупцију радости српској селекцији.

Србија има младост за понос, за памћење, за радост, за историју!

Након кише дође сунце! - максима која је дословно обележила Првенство Европе. Време је одмицало, трке су пролазиле, смењвали су се сунчеви интервали са кишним капима, финала јењавала, али нада и вера у медаљу за Србију, домаћина шампионата Старог континента у кајаку и кануу за јуниоре и млађе сениоре није.

Чекао се тај моменат великог славља и експлозије емоција, чинило се као вечност, а затим је у бум стилу стигла лавина радости. Дошла је вредна, највреднија, златна медаља!

Српске јуниорке у дисциплини К2-500 Дина Бацељ и Дуња Станојев исковале су најсјајније одличје. Златни српски двојац Дина-Дуња бриљирао је током целе трке, у једном даху, чврсто и самоуверено веслале су од почетка до краја и на крају тијумфовале резултатом 1:45.351. Друго место освојио је двојац Мађарске Лора Дебрецени, Петра Полаи (1:46.075), док су је бронза припала Италијанкама Сари Грати и Ђиади Росети (1:46.698).

"Емоције полако навиру, још увек нисмо свесне успеха и резултата који смо оствариле у Београду, на Првенству Европе. Злато сија око врата, осмех не силази са лица" - почиње причу након тријумфа Дина Бацељ.

Две медаље у једном дану, е то могу само велики! У листу оних који су у размаку од само пола сата исковали одличја за своју земљу у две различите и изузетно захтевне дисциплине уписала се и српска јуниорка Дуња Станојев.

Након тријумфа у двојцу на 500 метара где је до злата стигла у пару са колегиницом из репрезентације Дином Бацељ, нову медаљу за Србију херојским веслањем Савским језером Дуња осваја у дисциплини К1-200 временом 41.740. Испред наше бриљантне девојке са предношћу од само 50 стотинки стигла је Немица Челзи Роузекан резултатом 41.240. Трећа је била Мађарица Река Киско (42.290).

"Срећна сам, задовољна, срце ми је пуно радости. Ово је највећи успех у мојој каријери до сада. У Братислави смо недавно имали трку где смо одмериле снаге са страним такмичаркама и забележиле добар резултат, то је била нека увертира за ово што смо имале у Београду."

"На Ади Цигналији, на шампионату Европе дочекала нас је јака конкуренција, жесток темпо, али велика борба са јасним циљем од првог завеслаја до потпуног тријумфа. Показале смо да вредимо и тамо, али и сада у Београду" - рекла је Дуња двострука освајачица медаље за Србију на ЕП у српској престоници.

Следи светски шампионат у Сегедину у септембру 2022.

"План је да дамо све од себе поново и поновимо сјај из Београда",рекла је Дина Бацељ, "Имамо довољно времена да се спремимо и покажемо наше најбоље и више од тога", истакла је Дуња Станојев.

Само што су тактови "Боже правде" престали да одјекују Адом Циганлијом после златне медаље Дуње Станојев и Дине Бацељ, уследила је трка која је нашем тиму донела још једну медаљу!

У конкуренцији млађих сениора, пред домаћом публиком, српски четверац на 500 метара у саставу Стефан Врдољак, Никола Ковачевић, Лука Стојков и Бранко Лагунџић освојио је сребрну медаљу!

"Изузетно смо задовољни сребром, није као злато, али је вредна медаља. Тренирали смо жестоко месец и по дана у Београду пред европско првенство за овакав резултат и сав рад се показао и исплатио кроз ову медаљу која је моја прва у конкуренцији млађих сениора."

"Велика је част бити у Београду на победничком постољу, пред домаћом публиком. Већ од следеће године улазим у категорију сениора и надам се да ћемо наставити са добрим резултатима и на светском првенству које нас очекује ове године" - рекао је Стефан Врдољак.

Иако су за фаворите за медаљу испред наших момака важили Чеси, Италијани, Португалци, српски четверац је и силовито и храбро "газио" Савским језером и на крају оставио иза себе све наведене освојивши сребро златног сјаја временом 1:22.538.

"Моја прва европска медаља, јако сам срећан. Овај четверац смо спремали скоро три месеца и прошли смо лоше трке у Пољској, али радили смо вредно заједно и трудили се, били смо на овом путу тим и заједно са Урошем Павловићем смо на крају успели да освојио сребрну медаљу."

"Ово је моја прва година у конкуренцији млађих сениора где тек очекујем добре резултате. Прву наредну прилику за нови успех имамо већ у септембру у Сегедину где на очекује светско првенство, имао два - три месеца за добре припреме као тим и надамо се да ћемо тамо проћи још боље" - истакао је Бранко Лагунџић.

Злато је младим асовима Србије измакло за само 70 стотинки, а освојила их је посада Пољске Војчех Пилар, Пиотр Моравски, Виктор Лехциснки, Филип Векверт резултатом 1:22.468, док су као трећи кроз циљ прошли Немци у саставу Линус Банге, Јакоб Куршат, Леонард Буш, Нилс Глобке остваривши време 1:23.065.

"Нисам знао која ћу осећања имати након трке, али сада могу рећи да је било феноменално. Пред домаћом публиком освојили смо европско сребро што даје додатну величину овој медаљи. Следећа станица нам је Сегедин и свестко првенство где очекујемо још јачу конкруенцију и очекујемо да поновимо резултат, ако не да будемо и још бољи. Наредне године излазим из ове категорије и надам се да ћу успети да обезбедим место међу сениорима репрезентације Србије" - објашњава Лука Стојков.

Европско сребро око врата, али мисли већ на светском шампионату, тако то раде велики асови.

"Одличан резултат смо остварили обзиром да већ годинама покушавамо да направимо четверац који ће да буде компетентан да уђе у финале, направи вредан резултат и узме медаљу. Мени је ово прва међународна медаља, већ у квалификацијама смо видели да вредимо и да можемо остварити велики пласман."

"Успели смо то на овом првенству, надамо се тако добром резултати и на светском, тренирамо даље па ћемо видети. У Познању смо имали лоше трке, нису нам одговарали временски услови ни вода, имали смо и грешке које смо у међувремену успели да исправимо у раду са селектором који нам се потпуно посветио и тај рад са њим исправио је грешке и донео ово што смо направили у Београду, европско сребро. Ово нам је додатни мотив да наставимо још јаче са тренинзима и припремама за светску смотру у Сегедину."

"Све ове репрезентације које су се овде такмичиле са нама ће чинити исто, тенирати још више и бити још спремније тамо, као што ћемо и ми и верујем у добар резултат и у Мађарској. Остаје време да покаже какви ћемо бити" - закључио је Никола Ковачевић.

Страхиња без страха за ново злато Србији на шампионату Старог континета у кајаку и кануу за јуниоре и млађе сениоре 2022. У дисциплини К1 200 метара јуниори млади српски кајакашки лав Страхиња Драгосављевић попут стреле извеслао је финалну трку и временом 35.602 српској селекцији на Ади Циганлији донео четврто одличје, друго злато! Иза себе Страхиња је оставио колегу из Немачке Тилмана Сомера који је освојио сребро резултатом 35.687 и Словенца Матевза Манфреда који је до бронзе стигао временом 35.812.

"Осећам се сјајно, пун сам адреналина, срце ми је велико. Било ми је само једно у глави, да видимо заставу Србије како се вијори, да чујемо нашу химну И да будем први. Све време пред трку, док сам био у води само сам себи понављао "ја сам шампион, ја сам шампион" и ето постао сам шампион. Мој старији брат је наш прослављени шампион, то ми је велика помоћ и доноси ми мир што имам некога ко ме гледа, бодри, ко је ту да буде уз мене пред трку кад ми буде лоше да ми да снагу и да подели самном срећу када сам срећан."

"Раскрчио ми је пут, јако сам му захвалан и срећан сам што га имам и бољег брата не могу да имам. Иако је на припремама у другом граду, дошао је на финале да ме бодри и увек да све од себе где које год такмичење да је у питању да дође и да ме бодри и не знам да ли би могао отићи на трку без њега. Одмах крећем код брата да наставим са припремама, јер ту сам где сам, нема одмора, а и презиме ми тако налаже да морам наставити шампионским стопама" - закључио је Страхиња Драгосављевић.

Биланс репрезентативаца Србије по катефоријама: 

 

ФИНАЛЕ К1-500ЈУН Дуња Станојев 5. место (1:55.863)
ФИНАЛЕ К1-500ЈУН Александар Јовановић 9. место (1:44.838)
ФИНАЛЕ Ц1-500У23 Тијана Арсић изашла са стазе због повреде рамена, није познато колико ће одсустовати са такмичарске сцене

ФИНАЛЕ К1-500У23 Бојан Зделар 5. место (1:39.039)
ФИНАЛЕ К1-500У23 Марија Достанић 5. место (1:52.033)

Б финале К2-500ЈУН Лука Мањенчић, Страхиња Драгосављевић 8. место (1:39.610)
Б финале К2-500У23 Данило Живковић, Милош Стојков 8. место (1:35.111)

ФИНАЛЕ К2-500У23 Анастазија Бајук, Оливера Михајловић 8. место (1:46.984)

ФИНАЛЕ К2-500ЈУН Дина Бацељ, Дуња Станојев 1. место (1:45.351)
ФИНАЛЕ К4-500У23 Стефан Врдољак, Никола Ковачевић, Лука Стојков, Бранко Лагунџић - 2. место (1:22.538)

ФИНАЛЕ Ц1-200У23 Тијана Арсић због повреде рамена није изашла на трку

ФИНАЛЕ К1-200У23 Марија Достанић - 4. место време 41:280
ФИНАЛЕ К1-200ЈУН Дуња Станојев - 2. место време 41.740
ФИНАЛЕ К1-200ЈУН Страхиња Драгосављевић - 1. место време 35.602
ФИНАЛЕ К1-200У23 Стефан Врдољак - 7. место време 36.285

недеља, 04. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару