Читај ми!

Тијана Николић поставља рекорде у роњењу на дах и публику оставља без даха

Трострука рекордерка у роњењу на дах Тијана Николић гостујући у емисији Време спорта и разоноде Првог програма Радио Београда говорила је о протеклом Светском првенству одржаном у Београду, својим искуствима на такмичењима и о очекивањима на будућим надметањима.

Говорећи о мотивима да се бави овим спортом Тијана Николић је истакла да је још док је гледала цртани филм "Мала сирена" знала да ће једног дана њен живот бити везан за воду, пераја и маску, као и да ће остављати без даха све оне који уживају у њеним причама везаним за морске дубине.

Освајала је медаље у европским и светским оквирима, а што се тиче националних – чак три пута је оборила државни рекорд само током једног такмичења, током недавно одржаног Светског првенства у роњењу на дах, чији је домаћин, баш као и прошле године, био Београд.

Радује се што има и кућу у Рогозници, што упознаје из дана у дана морски и речни свет, али и што у базену може да буде, поред осталог, и инструкторка онима који би да пођу њеним стопама. Тијана је златна, скромна девојчица, лепих манира и правог кућног васпитања, али у води је као чигра, не стаје, ужива у сваком замаху руком, у свакој новој авантури, у томе што је у исто време одабрала и забаву и професију, то не може баш свако.

Тијана је истакла да обожава свој спорт, јер се такмичи сама са собом постављајући себи нове задатке и изазове.

Колико је за Србију важно што је била домаћин Светског првенства у роњену на дах?

"Ово је друга година заредом како организујемо најважније светско такмичење. Тај догађај имао је велики потенцијал, било је много такмичара циљеви су били виши овог пута а заиста мислим да имамо сјану будућност у овом спорту. Потврда за то су и освојене медаље", рекла је Николићева.

Уз такмичарске обавезе ви сте и инструктор, ко су полазници курсева и тренинга?

"Старији воле овај спорт, специфичан је, морате знати шта желите. У роњењу на дах је битно да се тренира и да то постане стил живота. Технологија је напредовала па се може са камерама дочарати сва лепота овог спорта."

Колико је ризичан твој спорт?

"Опасан је колико и остали ако се неозбиљно приступа. Добре припеме су гаранција да нема ризика."

Тијана Николић је у роњену на дах оборила три рекорда на овом Светском првенству затим три национална рекорда и пласирана је у првих десет на Светском првенству у Београду.

"Тај спорт је борба са самим собом морам победити себе то ме највише испуњава када знам да сам победила саму себе. Ја сам каријеру почела пре 12 година, тренирам на базену ‘25. мај’ и то је најбољи базен за такмичење, што се и потврдило овог пута јер сви су задовољни и базеном и резултатима", рекла је Тијана.

Колико рониоци имају пратилаца, у случају да се деси нешто непредвиђено?

"Роњење на дах је безбедан спорт. Током такмичења прате нас рониоци који ако се нешто деси одмах реаугују, они пливају изнад нас и прате сваки наш корак."

Како изгледа ваш тренинг?

"Мало пливање, па онда роњење и комбиноване вежбе роњења. Када причамо о базенским такмичењима, са тренизима се креће у новембру – теретана, па пливање, трчање, бицикл и, када се приближи такмичење, само роњење. Сви рониоци из Србије тренирају заједно и то је лепо. Када држим курс роњења увек волим да чујем зашто су ту, углавном су ту јер их то везује за детињство, па доста људи долази и због филма Велико плаветнило, па људи који се баве роњеном са боцама или службама спасавања, бивши пливачи, ватерполисти…"

Које су најлепше дестинације за роњење?

"Јадранско море свакако, има најлепши садражај подводног света. Праве лепоте има и на другим местима у Медитерану, треба пробати и уживати."

Тијана Николић, уз све такмичларске обавезе, учи људе као да крену у нешто ново и како да се баве овим екстремним спортом.

"Увек се изненадимо колико наше тело може да издржи када заронимо 130 метара у дубину и држимо дах преко 10 минута или ронимо у базену 300 метара ту се сви фасцинирају и такмиче се са самим собом и пробијају своје границе и роњење на дах им врло брзо постане стил живота", истакла је за Први програм Радио Београда Тијана Николић шампионка у роњењу на дах.

недеља, 04. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару