Читај ми!

Београдски маратон у пуном капацитету, 6.700 тркача на улицама главног града

Београдски маратон, под слоганом "Пријатељство на дуге стазе", одржаће се у недељу, 15. маја, од осам сати, а организатори су поручили да су веома срећни што ће се после две године поново одржати у пуном капацитету.

Београдски маратон одржава се у недељу, 35. пут у историји.

"Част и привилегија је што сам преузео највећу спортску манифестацију коју Србија и Београд имају и учинићемо све да маратон остане препознатљив симбол града, да будемо регионални лидер и да се сви радо враћају у наш град", рекао је нови директор БГД маратона, Дарко Хабуш, на конференцији за медије у Скупштини града.

Према његовим речима, владало је велико интересовање, све котизације су попуњене и 6.700 тркача учествоваће у полумаратону и маратону, од чега 1.200 странаца из 70 земаља, плус рекордан број штафета.

"Задовољство нам је што ћемо поново имати Трку задовољства и позивам суграђане да нам се придруже у што већем броју и подрже тркаче. Претходне две године биле су тешке због пандемије, први пут смо маратон одржали виртуелно, а прошле године у мањем обиму".

Он је најавио "брзу и спектакуларну трку" јер долази седам такмичара из Етиопије, који имају време на граници рекорда (2:09, 2:10), такође и код жена.

"Полумаратонска трка такође је добро попуњена, углавном са домаћим и регионалном шампионима", закључио је Хабуш.

Већ по традицији, прави ритам тркачима даваће трубачи и бубњари и то на четири локације у граду: на Бранковом мосту, код "Лондона", на Теразијама, док у Пионирском парку латино подршка стиже уз познати бенд Салса и Пунто.

Сви тркачи биће у прилици и да на посебан начин овековече своје учешће на овогодишњем Београдском маратону пошто је UNIQA осигурање обезбедила и фото-зону, која ће се налазити одмах након циља.

Први човек градског секретаријата за ванредне ситуације, Дарко Главаш, истакао је да је Београд увек добар домаћин, а маратон је традиционално организациони увод у велике догађаје који нас очекују.

"Да догађај протекне како смо замислили брине више хиљада људи", рекао је Главаш и додао да већ у суботу увече креће затварање делова града, где су старт и циљ, као и на траси маратона и замолио грађане, као и свих претходних година на разумевање, рекао је Главаш.

Пуковник Слободан Јоцић из Саобраћајне полиције најавио је измене режима саобраћаја, које ће, како је навео, вршиће се у складу са динамиком трке.

"Ми смо спремни да обезбедимо услове да се сви осећају безбедно", рекао је Јоцић.

Завод за ургентну медицину водиће бригу о учесницима, ангажовано ће бити десет екипа, спремних да пруже медицинску помоћ.

Чувени метеоролог Недељко Тодоровић изјавио је да маратон стартује од осам, а не од десет сати као претходних година, јер ће касније бити претопло.

"На старту биће око 16 степени, на крају највише 25. Одлучили смо се за ранији старт због 'споријих тркача' и препорука за њих да узимају што више течности", рекао је Тодоровић.

Традиционално, на маратону ће учествивати и особе са инвалидитетом, а како је рекао Немања Радовић из Савеза за особе са инвалидитет око 300 њих учествоваће у Трци задовољства, а око 15 у полумаратонској и маратонској трци.

понедељак, 05. август 2024.
19° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару