Читај ми!

Јубиларна 500. емисија „Спортског споменара“ - Живот кроз спорт

Првобитна идеја ми је била да у интервјуима са спортистима старијих генерација забележим шта их је све пратило на њиховом такмичарском путу. Имао сам срећу да ми је први саговорник био један од зачетника југословенске послератне кошарке Борислав Бора Станковић.

У уводним минутима интервјуа је испричао да је почетком Другог светског рата са породицом из Новог Сада најпре избегао у Лединце, а крајем јуна 1941. у Београд. Тако сам надоградио почетну идеју о садржају емисије и настојао да кроз животне приче гостију свеобухватније одсликам прошлост нашег друштва, а не само спорт.

Тако је мачевалац и историчар уметности Станислав Сташа Живковић причао о збивањима на имању Александра Карађорђевића у Бељу 9. октобра 1934. када је краљ убијен у Марсеју. Мачевалац Зоран Урошевић и рукометашица Весела Бјелић су се присетили ослобађања Београда 1944. Године, боксер Славољуб Соргић вишегодишњег заточеништва на Голом отоку...

Сачувано је сећање на некадашње норме васпитања, путовања у иностранство на колективни пасош, али и време када је највећа фудбалска звезда с краја педесетих и прве половине шездесетих Драгослав Шекуларац за први уговор добио грамофонску плочу Катарине Веленте и бесплатну храну у кафани „Два јелена" у Скадарлији, а Фрањо Михалић 17 долара за сребрну олимпијску медаљу у маратону у Мелбурну 1956.године.

Забележене су и приче о зачецима пливања и ватерпола у Бечеју, кошарке у Зрењанину, Пироту и Чачку, џудоа у Суботици, односу према државном тиму, навијачима... али и моди пре 60-70 година, популарности, првим данима џеза после рата, почетку емитовања телевизијског програма у Југославији у лето 1958...

Посебне емисије биле су посвећене догађајима који су обележили нашу спортску прошлост: утакмицама фудбалера Југославије и Совјетског Савеза на Олимпијским играма у Финској 1952. тријумфу фудбалера Црвене звезде у Купу европских шампиона 1991. као и драматичном повратку фудбалске репрезентације авионом из Стокхолма 2. јуна 1992. Године у врема када је због санкција био обустављен и авио-саобраћај са нашом земљом. Том емисијом сам 2013. године победио на међународном фестивалу репортаже ИНТЕРФЕР у Апатину.

Од премијерне емисије 1. новембра 2009. у „Спортском споменару" су гостовали највећи асови нашег спорта и освајачи трофеја на највећим такмичењима: фудбалери Драган Џајић, Милан Галић, Милутин Шошкић... кошаркаши и тренери: Лајош Енглер, Срђан Калембер, Ранко Жеравица, Слободан Гордић, Љубодраг Симоновић Радован Бата Радовић, Зоран Славнић, шаховски великани: Светозар Глигорић, Милунка Лазаревић, Александар Матановић, Борислав Ивков, Вера Недељковић, Љубомир Љубојевић... рукометаши: Милан Лазаревић, Бранислав Покрајац, Светлана Китић... веслачи Зоран Панчић и Миолорад Станулов... рвачи Бранислав Симић, Бранислав Мартиновић, Стеван Хорват... и бројни други такмичари који су обележили историју не само нашег, већ и светског спорта.

Гости емисије су били и неки од спортиста који годинама живе у иностранству: олимпијски шампион рвач Момир Петковић, фудбалери Петар Баралић, Нинослав Зец, Срђан Чебинац, Богдан Турудија, Димитрије Давидовић, Ратко Свилар, каратиста Војислав Билбија...

Имали смо прилику да вам дочарамо и спортски и животни пут такмичара из некадашњих југословенских република: славног гимнастичара Мирослава Церара, кошаркаше Иву Данеуа, Рату Тврдића, Олгу Ђоковић, Дамира Шолмана, тениског аса Николу Пилића, тренера Владу Штенцла који је унео низ револуционарних новина у рукомет...

Богат садржај и разноликост тема били су ми повод да издвојим појаве који из различитих углова одсликавају наше друштво од Другог светског рата до данас. Социолог проф. др Сандра Раденовић је дала њихово социолошко објашњење. Ова својеврсна студија „Живот кроз спорт", настала на основи „Спортског споменара", изазвала је интересовање и у стручним круговима, па је више од 100 пута цитирана и у научним делима.

Јубиларна 500-та емисија „Спортског споменара" биће емитована у недељу 8. маја на таласима Првог програма Радио Београда од 16 часова.

понедељак, 05. август 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару