Читај ми!

Параолимпијци из Авганистана стигли у Токио

Двоје спортиста из Авганистана стигло је у Токио где ће се такмичити на Параолимпијским играма, саопштио је Међуанродни параолимпијски комитет (ПОИ)). Реч је о Закији Кудади, која ће се такмичити у пара-таеквонду и атлетичару Хосаину Расулију који ће наступити у трци на 400 метара, преноси Кјодо.

Како се наводи у саопштењу, добродошлица за авганистанске спортисте, који су евакуисани из своје земље, била је "изузетно емотивна".

Они су напустили Авганистан пре недељу дана, а у Токио су допутовали из Париза.

Авганистански параолимпијски комитет претходно је саопштио да двоје спортиста неће моћи да се такмичи у Токију, након што су талибани преузели контролу над целом територијом те земље.

Кудади је прошле недеље у видео поруци изразила жељу да побегне из Кабула и испуни сан да представља своју земљу на Параолимпијским играма.

МПК је раније саопштио да није безбедно да двоје авганистанских параолимпијаца буде пребачено у Јапан, али је неколико влада и организацја успело да им у томе помогне.

Портпарол те организације рекао је да медијима неће бити омогућено да са њима разговарају током Игара, како би се сачувало њихово ментално здравље.

Кудади и Расули нису учествовали на свечаној церемонији отварања игара 24. августа, али је у знак солидарности један од волонтера носио заставу те земље.

На Параолимпијским играма се такмичи око 4.400 спортиста са инвалидитетом из целог света.

петак, 06. септембар 2024.
26° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару