Читај ми!

Вучић уручио заставу параолимпијцима: Ви сте наши хероји

Председник Србије Александар Вучић приредио је пријем за параолимпијски тим који ће нас представљати у Токију. Председник је параолимпијцима уручио заставу коју ће носити на Играма и пожелео им да се из Јапана врате са што више одличја.

„На Олимпијским играма стварају се хероји, на Параолимпијске игре долазе већ створени хероји", поручио је председник Александар Вучић на пријему који је приредио за параолимпијски тим Србије. Том приликом уручио им је заставу наше земље коју ће носити на Играма у Токију.

Председник је заставу Србије предао светском рекордеру и двоструком параолимпијском шампиону у бацању чуња Жељку Димитријевићу, рекавши да то чини од срца.

"Ви сте већ данас наши хероји. Без обзира на пласман и медаље које ћете сигурно донети за нашу земљу", подвукао је Вучић.

Он је казао да Србија навија да се параолимпијци из Токија врате са што више медаља и подсетио да су на Играма у Пекингу освојене три, у Лондону пет, а у Рију девет медаља.

"Ти успеси су све већи", констатовао је, указујући да на Параолимпијске игре у Јапан путује двадесеторо спортиста, који ће се такмичи у седам спортова.

"Ваши спортски манири могу да послуже као светли пример какав смо витешки народ и какву дивну земљу Србију представљате", нагласио је председник.

Истовремено је указао на то да је држава од 2012. повећавала награде за успехе параолимпијаца, те да је награда била 24.000.000 а данас је 90.000.000 динара, чиме је изједначена са наградама олимпијаца.

"То није питање пажње, већ је питање да разумемо свет у којем живимо, све већег угледа земље у коју се доносе параолимпијске медаље. Хвала вам свима што сте до сада штитили интересе Србије и бранили боје наше земље. Поносни смо на вас, хвала на труду, раду, на огромној енергији. Уверен сам да ћемо се по повратку са Параолимпијских игара заједнички радовати", подвукао је он.

Вучић је нагласио да Параолимпијске игре привлаче све више пажњу у целом свету, посебно развијеном дела света.

"Ово је за нас ванредна прилика за најбоље презентовање Србије, доношење много поена за нашу земљу. Желим да верујем да ће грађани то да разумеју. Радоваћемо се вашим успесима, због нас, једнако као и због вас, јер се на Параолимпијским играма такмиче земље и оне су прилика да покажемо колико смо напредовали и радили", објаснио је Вучић.

Председник је подсетио и на живот Џозефа Алдена Рејмана, који је, каже, као тек свршени студент, Американац, добио привилегију да стажира код можда и највећег редитеља Федерика Фелинија, али је недуго по бајковитом почетку велике каријере, доживео тешку саобраћајну несрећу, након које је остао трајно делимично парализован.

"Тај догађај је променио његов живот, али не у смислу професионалне афирмације, јер је реч о човеку импресивне биографије, већ је несрећа променила начин на који је перципирао свет око себе и потребе других људи", рекао је Вучић.

Тада је, подсећа, почео да снима документарце о параолимпијцима и да пише чланке о њиховим напорима и натчовечанском труду да остваре своје спортске циљеве, а, узимајући за полазну основу лично искуство, био је свестан изазова и препрека са којима се параолимпијци суочавају током тренинга и такмичења.

Вучић је цитирао Рејмонову реченицу која дочарава истинску величину труда параолимпијаца:

"На Олимпијским играма се стварају хероји, а на Параолимпијске игре долазе већ створени хероји."

Параолимпијац Жељко Димитријевић истакао је да му је изузетна част што може да преузме заставу Србије у име својих другара, који ће се борити за ту заставу.

"Надам се да нећемо изневерити ваше поверење и да ћемо се на прави начин борити. Од вас само желим да нас подржите и да видимо сузе радоснице каде се застава завијори на победничком постољу", рекао је Димитријевић и захвалио председнику и Министарству омладине и спорта на подршци.

Вучић је пренео да му је, после уручивања заставе, Димитријевић рекао да иде у Токио по треће злато и да ће се сигурно вратити са златном медаљом.

"Рекао сам му да је то пре Олимпијских игара изговорила само Јована Прековић", додао је Вучић, подсетивши да се Јована из Токија вратила као олимпијска шампионка у каратеу.

Иначе, Србију ће на Играма представљати 20 спортиста у седам спортова.

Параолимпијске игре у Токију одржаће се од 24. августа до 6. септембра.  

петак, 06. септембар 2024.
32° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару