Читај ми!

Филм о легендарном шахисти Глигорићу сутра на РТС-у

У суботу, 14. августа, навршава се девет година од смрти Светозара Глигорића, прослављеног шахисте, новинара, писца и музичара. Радио-телевизија Србије ће, тим поводом и тог дана, емитовати документарни филм ”Глига”, посвећен животу и делу непоновљивог човека.

Аутор филма Марко Максимовић био је гост Јутарњег програма РТС-а.

”Глига је за многе, па и за мене, био идол. Али, како каже његов друг из репрезентације Матановић, Глига никад није давао савет већ пример. Мислим да је он човек који је много тога постигао, то не само у свету шаха, и показао да никад нија касно да се нешто постигне”, рекао је Максимовић.

О самом филму који је снимљен о Глигорићу он каже:

”Саговорници су ми били људи који су га јако добро познавали - школски другови, колеге, пријатељи... Велику помоћ сам имао од колеге из Радио Београда Мирослава Нешића, који је написао књигу ”Причао ми Глига”, у којој су смештени сати и сати ћаскања са Глигорићем, а која је објављена након његове смрти 2012. године.” 

Глигорић је био занимљив човек, био је оснивач СД Црвена звезда, а 37 година играо је за Партизан. Као шахиста обишао је свет и где год да се нашао искорстио је прилику да уради интервју са неким државником, познатом личношћу пошто је, поред свега што је радио, био и одличан новинар.

О невероватној животној причи Светозара Глигорића сазнајте више у филму ”Глига”, који је на програму у суботу од 15 часова на Другом програму РТС-а.  

петак, 06. септембар 2024.
32° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару