Читај ми!

Како је Ђоковић инспирисао младог Луку да са 16 година постане шаховски велемајстор

Лука Будисављевић је један од најталентованијих српских шахиста, са 16 година добио је титулу велемајстора. Лука је, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, говорио о томе како је дошао до звања на које многи шахисти чекају годинама, досадашњим успесима, али и плановима који га очекују.

Будисављевић је на почетку разговора истакао да је кључ успеха у карактеру и мотивацији, а открио је и како је све почело.

"Све је почело када сам са седам година на раменима оца Срђана гледао дочек Новака Ђоковића, када је постао светски број 1. Енергија коју сам тада осетио је нешто што ми је остало у глави. То представља мотивацију коју користим за све ове успехе", рекао је Будисављевић у Јутарњем програму РТС-а.

Млади шахиста је открио и како је остварио норму за велемајстора.

"Све норме за велемајстора и све потребне услове за ту титулу освојио сам за само два месеца, наступајући на четири од пет узастопних турнира, перформансом од око 2.600 рејтинга. То је нешто што је веома значајно јер многима су потребне године да сакупе све норме. Круна моје досадашње каријере, али само степеник ка циљевима којима тежим. Знам да би ова титула дошла и раније да је било више подршке, али верујем да ће одговарајућа подршка помоћи у постизању следећих циљева."

Захваљујући подршци Шаховског савеза Србије, добио је прилику да започне сарадњу са Иваном Соколовом, врхунским светским тренером, али и да наступи на великим турнирима.

"Ове године ми је план да наступим за репрезентацију у новембру, на екипном Европском првенству у Словенији. Прошао сам кроз све кадетске и омладинске селекције наступајући увек за репрезентацију. У 2019. сам уврштен на припреме сениорске репрезентације Србије, прошле године, када сам очекивао да наступим, омела нас је корона, па се надам да ћу дебитовати за репрезентацију и да ћемо остварити значајан резултат на Европском првенству. Осим тога, очекује ме и Србија опен, најјачи турнир у региону претходних година, након тога ћу наступити на јаком турниру у Риги, а после тога ћу играти на Европском првенству у Рејкјавику."

Успешан је у шаху, али и у школи – био је ђак генерације у ОШ "Краљ Петар Први", уз бројне награде на такмичењима из разних предмета, а тренутно похађа трећи разред Спортске гимназије.

Истиче да му је идол управо Ђоковић, а открива и зашто се одлучио да изабере шах испред кошарке и хокеја, којим се бавио као дечак.

"Оно што је остало шах од ова два спорта јесте, када сам са осам година освојио Државно првенство, добио сам право да наступам на Европском и Светском првенству. Сваке године до 14. или 15, када сам играо кадетска, наступао сам на европским и светским шампионатима. То ми је помогло да обиђем и неке егзотичне земље попут Уругваја и Јужне Африке."

За крај, последње питање односило се на то где види себе за 10 година.

"Видим се на балкону Скупштине града, прослављајући неке резултате", закључио је Лука Будисављевић.

субота, 07. септембар 2024.
25° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару