Читај ми!

Љевнаић: Олимпијски центар Јахорина поносан на Светско првенство у бициклизму

Директор Олимпијског центра Јахорина Дејан Љевнаић истакао да је поносан због тога што ће Јахорина бити домаћин Светског шампионата Гран Фондо у бициклизму који се вози од 5. до 10. октобра у Источном Сарајеву и на Јахорини, али и да ће један овако велики и значајан спортски догађај бити и јединствена прилика за додатну промоцију прелепог Олимпијског центра Јахорина у читавом свету.

У интервјуу Немањи Матићу, извештачу РТС-а, Љевнаић истиче и да се нада да ће Светско првенство Гран Фондо које окупља више хиљада бициклиста из целог света, бити прилика и за додатну промоцију бициклизма на овим просторима и изразио наду да ће овакве манифестације додатно промовисати бициклизам који је у експанзији и можда створити и неког новог светског првака и у бициклизму, који ће доћи са наших простора.

Пред нама је највећи бициклистички догађај на нашим просторима икада, Светски шампионат Гран Фондо који се вози у Источном Сарајеву и на Јахорини од 5. до 10. октобра и који ће окупити више хиљада учесника из целог света. Колико је Светско првенство у бициклизму значајно за Олимпијски центар Јахорина?

"Светско првенство је изузетно значајно за Олимпијски центар Јахорина као и за цели регион. Сама чињеница да се такмичари, бициклисти из целог света окупљају на нашој планини је од великог значаја за промоцију дестинације. Повезаност планине и бициклизма који је задњих година у експанзији је значајна за промоцију онога на чему интензиво радимо претходних година а то је активан одмор, природа и рекреација. Чињеница је да када се неко такмичење, а посебно светских размера, одржава у близини деца и млади људи развијају интересовање управо за тај спорт, сигуран сам да ће то бити случај и са престижним Гран Фондо такмичењем и да ћемо додатно развити љубав према бициклизму, а можда и створити новог светског шампиона код нас, никад се не зна." рекао је Љевнаић.

У претходних две године, Јахорина је била један од најбољих домаћина престижне бициклистичке Трке кроз Србију. Многи учесници и рекреативци виде Олимпијски центар Јахорина као прави бициклистички рај. Колико су те акције утицале на вашу летњу туристичку понуду и промоцију Јахорине генерално?

"Трка кроз Србију је две године за редом кретала са Јахорине и то је резултирало светским првенством којем се радујемо. Чињеница је и да је прошло лето на Јахорини било најуспјешније у историји Јахорине према свим парамтерима које пратимо. Претходног лета смо остварили више од 65.000 вожњи летним атракцијама што је повећање за више од 21 пут у односу на базну 2016. годину. Поносни смо на улагање у нове летне садржаје - Тоwер, Лоопстер, Скyдиве. Наш планински Боб дужине 2.5 км је најпопуларнија адреналинска атракција, а посетиоци су имали прилику да уживају у летњем санкању на гумама, вожњама xраyцером, бициклима и дугим шетњама означеним планинским стазама. Пре више од три године када смо кренули са улагањима у летне садржаје, летна сезона готово да није ни постојала и многима су наши планови изгледали нерално. Посебно смо срећни јер смо у време пандемије и неизвесности која утиче на све нас људима пружили уточиште и бег од свакодневних проблема како атракцијама тако и огромним природним пространством и природом какву можете видети само на овим просторима.", истиче са поносом Дејан Љевнаић.

Већ од 13. до 15. августа, на Јахорини ће бити одржана и квалификациона трка за Светски шампионат. Наступиће такмичари из целог региона, као и бициклисти из Италије и других развијених светских бициклистичких земаља. Да ли је све спремно за тај догађај?

"Ради се о озбиљном такмичењу на којем се очекује више хиљада такмичара и које захтева укључивање шире друштвене заједнице. Недавно смо имали састанак у Источном Сарајеву са градоначелником и свим субјектима кључним за успешну реализацију. Сигуран сам да ћемо добром међусобном сарадњом показати да можемо успешно одговорити и организацији једног овако озбиљног и престижног такмичења. Са стране Олимпијског центра Јахорина могу рећи да смо срећни јер смо део тима и да ћемо своје капацитете употребити како бисмо оставили што бољи утисак и оправдали указано поверење" додаје Љевнаић, председник Олимпијског центра Јахорина.

Цикло туризам постаје све значајнија грана туризма, шта је то у вашој понуди што ће учесници имати прилику да виде и доживе на Јахорини овог лета?

"Поред нових летних садржаја Тоwер, Лоопстер, Скyдиве, наш планински Боб дужине 2.5 км је најпопуларнија адреналинска атракција, а посетиоци су имали прилику да уживају у летњем санкању на гумама, вожњама xРаyцером. У плану нам је проширење летних адреналинских садржаја изградњом атракција Nauticjet i Buterfly. На Јахорини имамо и два предивна понија који ће додатно обогатити и нашу летну понуду. Већ смо кренули са изградњом зип лине атракције која ће ићи преко целог језера које се налази на врху планине. Ту су наравно и означене планинске стазе како за шетњу тако и за вожњу бицикла, потом спортски терени за фудбал, кошарку и одбојку али и теретане на отвореном" рекао је Љевнаић.

Познато је да сте заљубљеник у све спортове, погодотово у бициклизам и да рекреативно возите бицикл. Каква је ваша порука бициклистима из целог света? У Олимпијски центар доћиће више хиљада учесника и туриста који ће пратити догадјај. Хоћете ли се рекреативно опробати на стази Светског шампионата на бициклизму?

"Поручио бих оно што увек говорим, да је планина лепша лети него зими. Радујем се да им представимо огроман потенцијал који Јахорина има а посебно када је бициклизам у питању. Надам се да ће имати успешну трку и да ће им старт са Јахорине бити посебно успешан а и сам ћу рекреативно проћи делом стазе Светског шампионата, зашто да не." додао је.

У овом тешком периоду за читав свет, проузрокованим пандемијом коронавируса, Јахорина је не само одржала, већ и унапредила своју туристичку понуду и унапредила своје резултате. Предузумали сте све безбедносни мере у порби против пандемије Ковид 19. О вашим успесима говоре и бројне награде, али и број посетилаца и у зимском и у летњем периоду. Колико сте задовољни тим резултатима током пандемије?

"Ишли смо корак унапред и припремили најстрожије епидемиолошке мере за скијалиште, приоритет нам је безбедност и безбрижност гостију и тиме смо се водили. Знали смо да не смемо ништа препустити ситуацији и хтео бих да се захвалим свим скијашима јер су поштовали прописане мере. Брзо смо се прилагодили новонасталој ситуацији и направили стратегију рада прилагођену новим околностима, отказали смо све догадјаје, концерте и манифестације које подразумевају окупљање већег броја људи. Базирали смо се на индивидуалан активан одмор у природи и скијање. Према параметрима које пратимо можемо рећи да је, упркос многобројним изазовима, ова зимска сезона је најуспешнија икада реализована на нашој планини. Највећу захвалност дугујем свим запосленима у Олимпијском центру Јахорина који су уложили максималне напоре како би све функционисало беспријекорно и у складу са епидемиолошким мерама. За 125 дана скијања на нашим стазама је скијало преко 265.000 скијаша - направљено је 2.375.000 пролаза а наш пословни резултат у односу на претходну зиму која је била најуспешнија по свим параметрима побољшан је за 26 одсто. Морам рећи да сам јако срећан и задовољан, највише јер смо сачували 2.000 радних места који зависе управо од нас. У временима када су радници масовно добијали отказе ми смо успели да задржимо запослене и још да запослимо нове раднике и то је слободно могу рећи наш највећи успјех.", у први план истиче директор Олимпијског центра Јахорина.

Љевнаић је истакао и да је посебно поносан на то што ће многи људи у организацији Светског шампионата Гран Фондо доћи из Србије и што се организацијом овог Светског првенства унапредјује сарадња Србије и Републике Српске како кроз спорт, тако и кроз све друге сегменте неопходне за реализацију једног овако великог међународној догађаја.

субота, 07. септембар 2024.
24° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару