Читај ми!

Удовичић: Вакцинацијом до нормалних услова за спорт, надамо се блажим правилима за ОИ

Министар Омладине и спорта Вања Удовићић, изјавио је за РТС да се треба промовисати значај вакцинације у поступку враћања нормалном животу, као и то да се нада организовању Олимпијских игара, али и блажим правилима за учествовању на истим.

"Желимо у сваком сегменту да се вратимо нормалном животу и да се спорт врати у форму у којој смо навикли да га гледамо. Живели смо и победе и поразе спортиста и омиљених тимова и жеља је да се уз вакцинацију и промоцију вакцине, вратимо нормалном животу и самим тим враћању на трибине", рекао је Удовичић.

 

Једна од кључних ствари у промоцији вакцинације јесте објаснити њен значај млађој популацији

"Желим да се захвалим вама и вашој кући РТС-у који промовише свакодневно значај вакцинације и неопходност да се вакцинишемо. То је прави пут да се схвати да смо у истој екипи и да ћемо победтити на крају ове утакмице. Колико код да су млади неустрашиви и мислили да неће ово захватити њих, када им се чињенично објасни ситуација и објасне последичне околности, онда схвате да су живели у заблуди. Вакцинација је научно доказана кроз историју", додаје Удовичић.

Београд ће у наредном периоду бити домаћин ЕП у одбојци за жене, СП у боксу и квалификационог кошаркашког турнира за пласман на ОИ.

"Критеријум за организацију су компликовани и драго ми је што смо показали да смо озбиљан партнеру са међународним спортским организацијама и да смо њихово очекивање у сваком сегменту оправдали, па и у оваквим околностима. Имали смо велики број међународних утакмица и такмичења, показали да смо лидери и у тој области и зато ме не чуди да је Србији додељено да организује ова такмичења. Показаћемо све оно што је Србија, да волимо спорт и да смо сјајни домаћини, а да ћемо имати прилику да са нашим спортистима славимо оне најсјајније титуле", додаје Министар.

Уколико и дефинитивно буде одлучено да се Олимпијске игре организују, Удовићић наводи да ће спортисти бити под огромним притиском.

"Искрено се сви надамо да ће се одржати, иако добијамо различите информације свакодневно. Ја се искрено надам да ће та правила бити олабављена. Тежак је то удар на спортисте. Морате имати четири негативна ПЦР теста, по слетању  у Јапан се поново морате тестирати и ићи у карантин. Свакодневно сте у карантину, без опције изласка свих 15 и 20 дана."

"У случају једног позитивног теста, ви и ваши контакти се удаљавате са Игара. Што значи да ће колективни спорт имати преко 20 тестирања, може доћи и до грешке код теста, а онда немате право на поновљени тест. Цео овај период до одласка на ОИ изискује другачију организацију. Причао сам са спортистима и рекли су ми да ће им тај моменат чекања теста бити највећи ударац и притисак у каријери, да би знали да ли могу да наставе да се такмиче. Морате отићи у пуној физичкој и ментално спреми и наравно без присуства вируса у вама", закључује Удовичић.

субота, 07. септембар 2024.
24° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару