Читај ми!

Српски стрелци освојили тимску сребрну медаљу на Европском првенству

Српски стрелци су наставили низ одличја и високих пласмана на Европском првенству у Осијеку. Мушка са елекција успела је да се окити сребрном медаљом, након што су даме освојиле бронзу.

Данас, четвртог такмичарског дана стигли су до две медаље у сениорским екипним такмичењима ваздушним оружјем - једног сребра и једне бронзе.

Мушки сениорски тим пушком у саставу Милутин Стефановић, Миленко Себић, Лазар Ковачевић, је постао вицешампион Европе.

Женска сениорска екипа пиштољем, у саставу Зорана Аруновић, Јасмина Миловановић и Бранкица Зарић, се окитила бронзаном медаљом. Данас су на програму биле друга фаза квалификација и мечеви за одличја тимских надметања.

У другој фази екипних такмичења ваздушним оружјем учествује по осам екипа на основу збирних резултата из појединачних квалификација. У овој рунди сваки стрелац гађа по 20 дијабола (60 по тиму). Првопласирани и другопласирани иду у меч за злато, а трећепласирани и четвртопласирани се боре за бронзу.

Српски мушки тим пушком је у другој рунди заузео друго место са 623,4 круга, а испред Србије остала је само Русија, па је тако меч за злато био реприза финала са ЕП 2019.године, одржаног такође у Осијеку. Тада је Србија наступила у истом саставу као данас, и освојила сребро.

Формат мечева за медаљу је знатно другачији од већине стрељачких дисциплина. После сваког хица сабирају се резултати. Тим са бољим остварењем добија два бода, а побеђује екипа која освоји 16 бодова.

Реч селектора ...

У изузетно квалитетном и напетом финалу, Србија није успела да се реваншира Русима за пораз из 2019. У скоро свакој серији одлучивале су нијансе. Русија је повела са 8:0, а онда је наш тим био успешнији у три серије и вратио се у борбу за титулу (6:8). Русија је одговорила са четири поена за вођство од 12:6. У десетој серији обе екипе су постигле исти резултат, па је скор био 13:7 за Русе. Наш тим се није предавао, смањио је заостатак (11:15). Ипак, Руси су били успешнији у 14.рунди и забележили победу 17:11.

Драган Доневић, шеф стручног штаба и селектор за пушку, је после нове титуле вицешампиона Старог континента, прокоментарисао:

"Нисмо успели да се реванширамо Русима за пораз из 2019, али није срамота у финалу изгубити од тако јаке екипе. Момци су се жестоко борили.У другој фази квалификација су задржали висок ниво, који су имали дан раније у појединачном такмичењу. Меч за злато су лоше су почели, па сам затражио тајм-аут, који је уродио плодом, јер су ушли у добар ритам. Од тада су држали корак са Русима, били им равноправан ривал."

"Међутим, почетак је био пресудан за коначан резултат. Ипак, задовољан сам, Миленко Себић, коме је главна дисциплина малокалибарска пушка је и данас и јуче показао да је све бољи и ваздушном пушком, за коју су Лазар Ковачевић и Милутин Стефановић специјалисти."

Селектор за пиштољ Јелена Аруновић је после бронзане медаље женске екипе истакла:

"После првог, нешто лошијег првог такмичарског дана, девојке су успеле да се изборе за пласман међу четири најбоље екипе у Европи. Одлично су почеле у мечу за бронзу, касније су нас Пољакиње притисле. Нисам дозволила да наставе ту серију, затражила сам тајм-аут, после кога смо привели меч крају."

"Репрезентација Србије има реноме који се гради годинама и наше екипе увек имају највише циљеве, тежимо златним медаљама. Ипак, и бронзом сам задовољна, наставили смо низ одличја. Мушкарцима је мало недостајало да уђу у борбу за медаље. Овај пут, треће и пето место су реалност, честитамо ривалима који су били бољи. Међутим, има још простора за напредак како код индивидуалних, тако и екипних резултата."

Медаља за Бобану

Јелена Аруновић наглашава да су код целог тима после бронзе у Осијеку помешана осећања.

"Сви смо емотивно пропратили доделу медаља. Сећамо се Бобане Момчиловић Величковић, која је годинама била са нама и била део свих успеха. Никако не можемо да се навикнемо да ње више нема, после трагедије која је задесила њу и њену породицу."

субота, 07. септембар 2024.
19° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару