Читај ми!

Америка издала упозорење путницима у Јапан два месеца пре почетка Олимпијских игара

Здравствени званичници Сједињених Држава и Стејт департмент издали су саопштење у коме позивају Американце да не путују у Јапан због великог пораста случајева коронавируса, што је у спортском свету протумачено као још један већи проблем са којим се суочавају организатори Олимпијских игара. Јапан недуго потом оповргао негативан ефекат Игре које су на програму за два месеца.

Ова упозорења не забрањују пут у Јапан, али су више од саме препоруке, пошто утичу и на ствари као што су цене осигурања. Поједини медији у Сједињеним Државама истичу како ово може да утиче на спремност спортиста да се такмиче у јулу.

У препорукама Си-Ди-Сија се наводи да би чак и потпуно вакцинисани људи требало да се суздрже од пута у Јапан како не би "учествовали у преношењу неке од варијанти вируса".

Саопштење Стејт Департмента било је директније: "Не путујте у Јапан због ковида". Са нивоа 3, који се карактерише као "размотрите путовање", ниво узбуне је подигнут на 4, односно "не путујте".

Раније су у Олимпијском комитету САД-а рекли да очекују да ће њихови спортисти моћи да се такмиче на безбедан начин у Токију уз превентивне мере.

У понедељак је Јапан мобилисао војне лекаре и сестре како би помогли у вакцинацији старије популације у два највећа града, а све у циљу да се убрза вакцинација и сузбије ширење коронавируса. Званични циљ јесте да се до краја јула вакцинише сваки од 36 милиона старијих Јапанаца.


У Јапану је забележено нешто више од 12.000 смрти од коронавируса. Овај број није велики на глобалном нивоу, али јесте у контексту Азије, где је коронавирус сузбијан са доста успеха, истичу стручњаци.


Представници јапанских власти брзо су демантовали да би ово могло да има негативан утицај на организовање Олимпијских игара. Како су истакли, упозорење се не односи на "есенцијална путовања" и спортисти њима нису обухваћени.

С тим у виду, они сматрају да спремност Америке да подржи Олимпијске игре није умањена или промењена.

субота, 07. септембар 2024.
22° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару