Дачић са Маљковићем обишао изложбу "Пут правих вредности"

Председнк Народне скупштине Србије Ивица Дачић, заједно са председником Олимпијског комитета Србије (ОКС) Божидаром Маљковићем, обишао је данас изложбу "Пут правих вредности" у галерији Српске академије наука и уметности (САНУ) у Београду.

Дачић се захвалио ОКС, председнику Маљковићу и САНУ на изванредној поставци.

"Ово је историја наше земље, не само нашег спорта. Од 1912. године од када наступамо на Олимпијским играма, видели сте у којим све облицима државне заједнице смо наступали. Мислим да нико не може тачно да понови како се наша земља звала у одређеном периоду, укључујући и период када смо учествовали индивидуално у време санкција према нашој земљи... Ово је једна златна нит која је пратила све проблеме које смо ми имали као држава, а спорт је одувек био наш најбољи представник у свету", рекао је Дачић новинарима после обиласка поставке.

Сви спортисти који су учестовали и освајали медље ширили су праве вредности, истакао је Дачић.

"И они који су били оснивачи олимпијског покрета у Србији, као што је мајор Ђукић, говорио је о потреби витештва. То су помало заборављење вредности и зато желим у име Народне скупштине Србије да изразим захвалност југословенским и српским спортистима, који су свих ових деценија наступали за нашу земљу. Дајем велику подршку ОКС-у да се наши спортисти што боље припреме за следећа олимпијска такмичења. Последње ОИ су нам донеле много радости. Не каже се без разлога да су спорт и вредности које шири, најплеменитије вредности једног друштва. Ова изложба је од великог значаја и велики број спортиста је уступио своје медаље да би грађани ово могли да види", рекао је Дачић.

"Ми од спортиста увек очекујемо да победе, а исто тако мислим да и од свих нас треба да се очекује да победимо. Да победимо, да Србија буде што развијенија земља, а што је земља развијенија, уз природне таленте које имамо, сигуран сам да ћемо бити успешнији и у спорту", закључио је Дачић.

Председник ОКС-а Божидар Маљковић захвалио се Дачићу на посети и подестио је на његов својевремени ангажман у КК Партизан, док је председник Народне скупштине додао да је обављао и функцију потпредседника Олимпијског комитета Југославије.

"Сваки Београђанин који не дође на ову изложбу ће зажалити, јер су ово људи који су народни хероји наше државе. Сваког ко узме медаљу на ОИ, морамо тако третирати", рекао је Маљковић.

Он је позвао Дачића да се у парламент уведе Одбор за спорт, јер су, како каже, десетине људи из света спорта, залужили да такав један одбор постоји.

"Први пристајем да пред посланицима говорим о томе, ако се председник слаже. Да изнесем логику и решавања проблема, који нису велики. Решавањем тих проблема Србија ће бити још боља и сви ћемо се још више радовати", истакао је Маљковић, а Дачић потврдно одговорио.

субота, 07. септембар 2024.
22° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару