Читај ми!

Усвојен нови ковид протокол за Олимпијске игре у Токију

Међународни олимпијски комитет (МОК), Организациони комитет Игара у Токију, локалне власти Токија и званичници Владе Јапана одржали су састанак на коме су усвојене додатне сигурносне мере ради заштите свих учесника ОИ од заразе вирусом корона.

Како је саопштио Олимпијски комитет Србије (ОКС), организатори су још раније доставили свим учесницима Игара опширан документ под називом "Књига правила - Ваш водич за сигурне и безбедне Олимпијске игре у Токију", у којем су до детаља описане мере заштите од заразе вирусом корона, које ће бити спроведене током трајања Игара.

Додаје се да је овај документ сада допуњен новим сетом мера, који је договорен и који ће додатно повећати сигурност спортиста и осталих учесника Игара.

Нове мере које су познате јесте да су сви учесници Игара обавезни да ураде два теста на присуство вируса ЦОВИД-19 пред полазак у Токио.

Спортисти и они који су у сталном блиском контакту са њима биће тестирани свакога дана, сви остали учесници Игара биће тестирани свакодневно у прва три дана по доласку у Јапан.

Након прва три дана такође ће често бити тестирани, у зависности од њихове улоге у организацији и фреквентности контакта са спортистима.

Сви учесници Игара мораће да своје активности обављају стриктно по плану активности који су раније пријавили.

Такође, обавезна је дистанца од минимум једног метра у односу на све друге учеснике који су у том моменту у Јапану дуже од 14 дана, као и у односу на становнике Јапана.

Како се наводи, сви учесници мораће стриктно да користе наменски превоз посебно обезбеђен за учеснике игара, забрањена је употреба јавног превоза.

Сви учесници Игара за своју исхрану морају користити локације где се поштују посебне мере заштите од заразе вирусом ЦОВИД-19, укључујћи места такмичења, ресторане у смештајима или у њиховим собама користећи услуге доставе оброка директно у собу.

Као „близак контакт" сматраће се боравак од 15 минута и дуже у присуству особе којој је потврђена инфекција вирусом ЦОВИД-19, без маске и са дистанцом мањом од једног метра, а ово се посебно односи на контакт у затвореном простору као што су хотелске собе и превозна средства. Ови случајеви биће регистровани од стране јапанских здравствених власти.

Књиге правила за спортисте, новинаре и чланове делегација садрже сетове мера заштите од инфекције вирусом, које ће се примењивати на Олимпијским играма, а ови документи израђени су на основу научних чињеница и искуства која нам је до сада пружила пандемија вируса ЦОВИД-19.

Уз обавезне мере као што је ношење маске, одржавање дистанце и личне хигијене, додате су и нове које се базирају на искуствима која су добијена организацијом спортских догађаја током пандемије, наводи се у заједничком саопштењу свих партнера.

субота, 07. септембар 2024.
29° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару