Читај ми!

Обреновац спреман за спектакл од Београда до Бањалуке

Обреновац је спреман за велики бициклистички спектакл. Обреновчани ће 23. априла бити домаћини друге етапе на овогодишњој, 15. међународној бициклистичкој трци Београд - Бањалука која се налази у првој категорији светског бициклизма.

Овогодишња бициклистичка манифестација од Београда до Бањалуке возиће се од 22. до 25. априла, а Обреновац ће први пут у историји града дочекати караван најзначајније бициклистичке трке у овом делу Европе.

Обреновац ће бити домаћин старта друге етапе на нашој најјачој трци, која ће се возити 23. априла све до Бијељине.

Биће то једна од најважнијих етапа на трци, јер ће управо тог 23. априла, 15. годину за редом караван са 400 учесника из 35 светских земаља прећи границу између Србије и Републике Српске без заустављања.

На првој званичној конференцији за медије одржаној у Србији поводом 15. трке Београд - Бањалука, председник општине Обреновац Мирослав Чучковић и директор Трке Београд - Бањалука Владимир Куваља свечано су потписали уговор о сарадњи и организацији друге етапе.

Обреновчани су истакли да су поносни исрећни што ће у њиховој општини први пут бити стартно место неке од етапа.

"Имамо изузетну сарадњу са општинама из Републике Српске, јер смо се братимили са чак шест општина. Зато је на неки начин ово природан след догађаја и нешто што ће само додатно ојачати нераскидиво везе. Осим тога, имамо шта да понудимо гостима и једва чекамо да угостимо караван. У протеклом периоду урадили смо много када су у питању бициклистичке и трим стазе, те се надамо да ће после оваквог догађаја оне бити тесне да приме све наше грађане", рекао је председник општине Обреновац Мирослав Чучковић.

Директор трке Владимир Куваља захвалио се челницима Обреновца нагласивши да без њихове помоћи и разумевања не би било могуће организовати овакав догађај, нарочито у времену пандемије вируса корона.

"Срећан сам што из године у годину имамо све више градова заинтересованих за домаћинство. Са једне стране, препознали су бенефите које доноси трка, а са друге, велика је ствар што смо успели да продужимо трку са два на четири дана. Велику подршку имамо и од влада обе земље, те министарстава спорта који су нам дали ветар у леђа у овим тешким временима пандемије коронавируса" рекао је Куваља.

Прва етапа трке на програму је 22. априла од Београда до Шапца, друга је дан касније од Обреновца до Бијељине, а бициклисти ће као и претходних 14 година границу између Србије и Републике Српске прећи без заустављања. Трећа краљевска етапа стартује 24. априла из Бијељине, а завршава у Власеници, док је последња етапа на програму 25. априла од Приједора до Бањалуке.

"Пријављено је 25 екипа и то је максималан број према правилима Светске бициклистичке Уније. Наступиће 175 возача из Италије, Шпаније, Камбоџе, САД-а, са Новог Зеланда, из Немачке, Русије, Аустрије и читавог региона. Прошле године били смо једна од ретких спортских организација која је успела да одржи такмичење у години у којој је одложено и отказано више од 80 одсто спортских такмичења и бициклистичких трка у свету. Ове године смо добили још више захтева светских тимова. Имамо две про континентал екипе, и мислим да трка никада није била квалитетнија", рекао је спортски директор трке Иван Стевић.

Конференцији је присуствовао и господин Милош Станковић, члан општинског већа задужен за спорт, као и најбољи бициклиста Србије свих времена, Саша Гајичић који ће и ове године бити један од директора на трци Београд - Бањалука.

"Пре две године имали смо визију да постанемо део ове манифестације и промовишемо наш град међу спортистима из 35 светских земаља. Обреновац много улаже у спорт, имамо јединствен програм у Србији уз помоћ којег омогућавамо бесплатно бављење спортом сваком детету од 10 до 18 година, изградили смо више од 20 километара бициклистичких и пешачких стаза, што значи да водимо рачуна и о нашим рекреативцима. Јачамо везе нашег народа са ове стране Дрине и због тога нам је посебно драго што смо део велике трке Београд - Бањалука", истакао је Милош Станковић, члан општинског већа задужен за спорт.

недеља, 08. септембар 2024.
22° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару