Читај ми!

Микец је направио стрељану у стану, Арсовићева најављује велике резултате у Токију

Од 65 спортиста Србије, који су до сада остварили право да се такмиче на Олимпијким играма у Токију, једна десетина су стрелци. Прецизније, до сада имају шест квота – две у мушкој и четири у женској конкуренцији. Тим поводом гости Јутарњег програма РТС-а били су Андреа Арсовић Андреа Арсовић, такмичарка у гађању из пушке и Дамир Микец, репрезентативац у пуцању из пиштоља.

Андреа и Дамир истичу да захваљујући Министарству омладине и спорта, као и читавим тимовима који стоје иза њих, имају несметане услове за тренинге, али кажу да је ситуација поприлично необична.

"Уф, ово је све другачије, све је ванредно", почео је Микец.

"Узео сам квоту за Токио још у фебруару 2019. Још тада сам кренуо пуном паром, да је било Олимпијских игара прошле године, ја не бих био код куће. Имао сам такав распоред, стално бих био на путу".

Он је додао да је прошло више од 12 месеци од последњег међународног такмичења и открио како се сналазио током периода када је све било затворено.

"Имамо једно државно такмичење годишње. Да ли верујете да између два Државна, нисмо имали нити једно такмичење. То је заиста тужно, необично свакако и, да ми је неко рекао у фебруару 2020. да ће то бити последње такмичење у годину дана, нико то није могао да претпостави. Имам ту срећу да у стану имам 11 метара, а 10 нам је потребно, инсталирао сам једну мету и тако надоместио тренинге."

Андреа је, са друге стране, имала срећу да су се такмичења у њеној дисциплини (малокалибарска пушка) одржавала непрестано и да је, осим периода када се лечила од ковида 19, константно била на стрелишту.

Тако је објавила једну фотографију на којој се види како заједно са колегама чисти стрељану.

"Цео процес за нас који гађамо пушком је био знатно другачији јер смо непрестано имали тренинге и припреме и такмичења која су се одржава", наводи Арсовићева.

"Вратила сам се (после прележаног коронавируса) и моје припреме су увелико почеле од јануара, већ више од месец дана сам на релацији Крагујевац-Београд. Тако је та слика настала – после тренинга имамо обавезу да очистимо наша стрељачка места. Трудимо се да у клубовима одржавамо добру атмосферу и да се на тај начин дружимо."

Обоје су истакли да је Стрељачки савез Србије организовао низ турнира и такмичења шампиона, како би чланови репрезентације могли константно да напредују и надмећу се међусобно.

Микецу су нове технологије у стрељаштву помогле приликом припрема.

"Сада је све електроника. Код себе сам инсталирао електронске мете и то ми је много олакшало. Малтене сам направио стрељану у свом стану. Мој клуб је у једној основној школи која је једно време била затворена. Снашао сам се и технологија заиста помаже. Имамо и тај систем СКАТ – стави се ласер на оружје и прати путању преко програма на лаптопу. Технологија је узнапредовала, како у свим сегментима спорта, тако и код нас у стрељаштву."

"То нас је и спасило, у прва три месеца је свако од нас имао могућност да донесе тај СКАТ кући, да бисмо вежбали и да не бисмо много тога губили. То нам је заиста свима помогло да останемо на једном заиста врхунском нивоу и форми. Када се прошле године у мају месецу завршило са свим карантинима, могли смо лепо да наставимо са тренинзима у спортским објектима", надовезала се Андреа.

Србија има још четворо или петоро репрезентативаца који ће у мају, на Европском првенству, покушати да дођу до визе за Токио, а двојац је у Јутарњем програму потврдио да, на основу квалитета и резултата које су показали остали чланови националног тима, очекује да буде и већи број српских стрелаца на Олимпијским играма.

Када су амбиције у питању, и Андреа и Дамир истичу да су оне највише и да очекују велике резултате на највећем спортском такмичењу.

недеља, 08. септембар 2024.
27° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару